חֶשְׁבּוֹן דּוֹרוֹת בֵּית דָּוִד


"וַיִּקָּרֵא שְׁמוֹ זֶרַח". זֶרַח עַל שֵׁם הַחַמָּה, פֶּרֶץ עַל שֵׁם הַלְּבָנָה, וּמַלְכוּת בֵּית דָּוִד בָּא מִפֶּרֶץ, שֶׁהוּא כְּנֶגֶד הַלְּבָנָה. וְיָדוּעַ כִּי יְמוֹת הַלְּבָנָה כ"ט יוֹם, וְעַל כֵּן תִּמְצָא מִפֶּרֶץ בֶּן יְהוּדָה עַד צִדְקִיָּהוּ כ"ט אִישׁ. כֵּיצַד? פֶּרֶץ, חֶצְרוֹן, רָם עַמִּינָדָב, נַחְשׁוֹן, שַׁלְמוֹן, בֹּעַז, עוֹבֵד, יִשַׁי, דָּוִד. נִמְצָא דָּוִד עֲשִׂירִי לְפֶרֶץ. מִדָּוִד עַד יְהוֹיָכִין תִּמְצָא י"ט מְלָכִים, כֻּלָּם מֶלֶךְ בֶּן מֶלֶךְ, וְאֵלּוּ הֵן: שְׁלֹמֹה, רְחַבְעָם, אֲבִיָּה, אָסָא, יְהוֹשָׁפָט, יְהוֹרָם, אֲחַזְיָהוּ, יוֹאָשׁ, אֲמַצְיָה, עֻזִּיָּהוּ, יוֹתָם, אָחָז, יְחִזְקִיָּה, מְנַשֶּׁה, אָמוֹן, יֹאשִׁיָּהוּ, יְהוֹאָחָז, יְהוֹיָקִים, יְהוֹיָכִין, צִדְקִיָּהוּ. הֵם כ"ט אִישׁ כְּנֶגֶד יְמוֹת הַלְּבָנָה. וּכְשֵׁם שֶׁהַלְּבָנָה שׁוֹקַעַת אַחַר כ"ט יוֹם, כֵּן מַלְכוּת בֵּית דָּוִד נִפְסְקָה, וְחָרַב הַמִּקְדָּשׁ בִּימֵי צִדְקִיָּהוּ, שֶׁהוּא כ"ט לְפֶרֶץ.

רבנו בחיי על בראשית ל"ח

רבנו יהודה בן אשר אבן חלואה המכונה בחיי (המאות ה-13-14), היה פרשן מקרא מוערך ומקובל מחוג מקובלי גירונה. הוא חי בסראגוסה שבספרד. קטע זה, המובא כאן, נכתב בהקשר לפרק ל"ח בבראשית, המספר על יהודה ועל תמר כלתו. הפסוקים הבאים סוגרים את הפרק, והם מספרים על לידת התאומים של תמר ויהודה:

וַיְהִי בְּעֵת לִדְתָּהּ, וְהִנֵּה תְאוֹמִים בְּבִטְנָהּ. וַיְהִי בְלִדְתָּהּ, וַיִּתֶּן יָד, וַתִּקַּח הַמְיַלֶּדֶת וַתִּקְשֹׁר עַל יָדוֹ שָׁנִי, לֵאמֹר: זֶה יָצָא רִאשֹׁנָה. וַיְהִי כְּמֵשִׁיב יָדוֹ, וְהִנֵּה יָצָא אָחִיו, וַתֹּאמֶר: מַה פָּרַצְתָּ עָלֶיךָ פָּרֶץ? וַיִּקְרָא שְׁמוֹ פָּרֶץ. וְאַחַר יָצָא אָחִיו, אֲשֶׁר עַל יָדוֹ הַשָּׁנִי, וַיִּקְרָא שְׁמוֹ זָרַח.

כִּמְקובל היה רבנו בחיי אמון על מציאת משמעות במספרים, המופיעים בטקסטים המקראיים. כאן הוא עושה חישוב של מספר המלכים לבית דוד, כשהוא מוסיף להם את כל הדורות מפרץ בן יהודה ועד לדוד המלך. מדוע? כי מִסְפַּר כל אלה הוא בדיוק 29. זה גם מסביר לנו מדוע לא הוסיף את יהודה או את יהודה ויעקב, יצחק ואברהם.

המספר 29 קושר את מספר המלכים (עם 10 הדורות שקדמו לדוד) עם מספר הימים בחודש, שהוא 29 (ועוד קצת...). אך מה הקשר בין שושלת בית דוד לַלְּבָנָה, שהיא הסמל האולטימטיבי של החודש, והאם אין לשמש מקום בתמונה הזאת? רבנו בחיי נזכר, שלפרץ, אבי השושלת, היה אח תאום, ושמו זרח. אם כן, זרח הוא השמש, ופרץ הוא הירח.

נוסחה זו מסבירה גם את הקשר בין חורבן הבית הראשון עם מספר דורות שושלת המלכות. כמו שהחודש מסתיים אחרי 29 יום, כך גם מלכות בית דוד פסקה אחרי 29 דורות.

אין ספק שרבנו בחיי יצר פה יצירה מקורית, גם אם אין מסר מיוחד שהיא משדרת לנו. כיום ניתן בקלות רבה למצוא כל מיני קשרים מספריים הנובעים ממיקומן של מילים בטקסט מקראי או מהערך הגימטרי של ביטויים שונים. המחשב יספק לנו שפע של ממצאים כאלה. זה נחמד, גם אם רק כשעשוע.

לגבי החישוב של רבנו בחיי כבר שאלנו מדוע התחיל דווקא בפרץ, ולא הלך עוד אחורה אל אבותיו – יהודה, יעקב, יצחק ואברהם (אפשר להמשיך אל תרח אם עדיין לא הגענו למספר מתאים...). נוכחותה של רות המואביה, אשת בועז ואמו של עובד, בשלשלת הזאת מחייבת אותנו לבדוק אחורה גם אל אבותיה המואביים. חז"ל טענו שהיא היתה צאצאית של עגלון מלך מואב...