שלום. האתר עבר הסבה ועקב כך יש שיבושים רבים בעימוד בתוך הדפים. ניתן להתקשר אלי ולקבל קבצי pdf. תודה מיכאל
בין החזקה ובין מעשים אחרים של מימוש טענת-זכות אינם יוצרים זיקת-קורפוס אם מבוצעים הם באופן שבהם כשלעצמם יש משום עבירה,מ) או שמבוצעים הם רק בעקב הסכמתו או שתיקתו של הצד הסובל את המעשים בתנאי שלא יפגעו בזכותו.מא)
מקום שהקורפוס נתון לפוססור רק באמצעותו של דטנטור, הרי שינוי עובדתי של האנימוס מצד הדטנטור - להיות פוססור לעצמו, או דטנטור לצד שלישי, או לשנות את דרגת "הדטנציה-הפוססורית" שלו, - אינו משנה כשלעצמו את היחס הקיים: נחוץ שהדטנטור-לשעבר יגלה את כוונתו בפירוש לפוססור הקודם, או - כדי שייהפך בלעדי כן לדטנטור לצד שלישי - נחוץ שאותו צד שלישי יפעל כנותן זכות לדטנטור בחפץ מכוחו, ושהדטנטור יאמין בכוחו של הלה לעשות זאת. הדברים אמורים גם במקרה שהדטנטור הוא מלכתחילה יורש.מב) מלבד זה יכול הדטנטור להיהפך לפוססור לעצמו (או לשנות את דרגת "הדטנציה הפוססורית" שלו), אם הפוססור שאותו הוא היה משמש מגיע אתו להסכם על כך (traditio brevi manu {מסירה בהסכמה, לטינית} , כשזיקת-הקורפוס מתבטאת מלכתחילה בהחזקת החפץ על-ידי הדטנטור).מג)
בתחום העקרונות שסקרנו משלימים את התמונה מספר פרטים משניים הראויים לציון מיוחד. פרט אחד הוא, שהאנימוס הדרוש בפוססיה אינו מוכרח להתיחס דווקא לחפץ מסוים: מספיק שיהיה אנימוס ביחס למכלול של חפצים, קיימים או צפויים, שהחפץ המסוים עשוי להימנות עמהם - ואז, כשזיקת-הקורפוס נוצרת לגבי החפץ המסוים אפילו מבלי דעת עליו (כגון שהושם מכתב בתיבת-המכתבים של האיש), נוצרת ממילא פוססיה.מד)
שנית, אדם שאין לו כושר של כוונה משפטית (כגון שוטה או קטן), ממילא נמנע ממנו הכושר של אנימוס בדיני הפוססיה, וממילא נמנע ממנו להיות פוססור או דטנטור שלא באמצעותו של אפוטרופוס.מה)
ביחס למושג "החפץ" שתיתכן לגביו פוססיה יש להעיר:
א) מבחינה עקרונית אין מכירים בפוססיה ביחס לחפצים שאינם שייכים בדיני ממונות (נכסי ציבור וכיו"ב);מו)
ב) אין דין פוססיה עצמאי בחלקים בלתי-נפרדים של חפץ, וכל אימת שמתחבר דבר לחפץ הנתון בפוססיה של אדם, מתפשטת הפוססיה ממילא על הדבר המתחבר;מז)
ג) נחשבים כחפצים לעניין פוססיה כוחות הטבע, כגון מים זורמים או חשמל, וכן זכויות הרעיון (אם כי ב"חפצים" כאלה נמנעת כמובן ההחזקה במובן הפיזי, וזיקת-הקורפוס מוכרחה אפוא להתבטא לגביהם באמת במימוש של טענת-הזכות).מח)
לעניין פוססיה של שותפים חלים בעיקרו של דבר דיני השיתוף בזכות: אנשים המשתתפים במימוש טענת זכות ריאלית לעצמם - דינם כשותפים בזכויות הנובעות מן הפוססיה. שותף כלשהו - ייתכן שישמש כדטנטור לפוססיה של השותפים. ייתכן גם שזיקת-הקורפוס תתבצע במשותף על-ידי פוססורים בדרגות שונות, המשמשים בו בזמן כדטנטורים איש לרעהו. לכל אחד מן השותפים בפוססיה יש גם דין של פוססור עצמאי ביחס לחלקו בשיתוף.מט)
מ) שם, עמ' 166.
מא) מסיניאו, ב/א, עמ' 201; פלניול וריפר, ג', עמ' 939-941; אוברי ורו, ב', עמ' 124 ואילך. על-פי כלל אחרון זה מסבירים גם את מניעת הפוססיה מן הדטנטור.
מב) מסיניאו, ב/א, עמ' 199-200; פלניול וריפר, ג', עמ' 179.
מג) אוברי ורו, ב', עמ' 113; מסיניאו, ב/א, עמ' 204.
מד) פלניול וריפר, ג', עמ' 163.
מה) שם, עמ' 167; מסיניאו, ב/א, עמ' 194.
מו) פלניול וריפר, ג', עמ' 160; מסיניאו, ב/א, עמ' 192.
מז) מסיניאו, שם.
מח) שם, עמ' 192, 193. מסיניאו מדבר גם על פוססיה של בית-עסק, אבל בצרפת אין מכירים בפוססיה כזאת: פלניול וריפר, ג', עמ' 161.
מט) מסיניאו, ב/א, עמ' 534-536.