Ενας δασκαλος


 




Pablo Picasso, Dance of the Centaur

Ενας δασκαλος

Αντι περιληψης

Αγριος ηταν στην αρχη και ωμος, θηλυμανης και αλλοφρονας οπως οι αλλοι Κενταυροι, και να του εμπιστευεσαι τα παιδια σημαινε βεβαια να τα παραδιδεις στο ελεος της αγριας φυσης. Αφου οι αγριοι αντρες των βουνων δεν σημαινουν παρα τις κοσμογονικες και καταστροφικες δυναμεις της φυσης. Μαστιγωνουν τα νερα, η ανασα τους ειναι η καταιγιδα, η βροντερη τους οπλη ο κεραυνος και η δονηση απο τα βαθη της γης. Τα αγορια πρεπει να σταθουν απεναντι στην επελαση, στον αγωνα μ' αυτα πρεπει να δοκιμασουν τις δυναμεις τους. Οποιος δεν μπορει να κορεστει απο τον μαστο της γης, οποιος δεν μαθαινει να ξεχωριζει το ιαματικο απο το βλαβερο, οποιος δεν αδραχνει την τροφη του με τις αισθησεις του οξυμμενες και τα μελη του ευκινητα, ειναι χαμενος και θα ξεχαστει γρηγορα. Ομως αυτοι που επιστρεφουν νικηφορα, ειναι προορισμενοι για μεγαλα εργα.

Marie Luise Kaschnitz, Griechische Mythen. Chiron.

Ενας δασκαλος

Ο Μιλτος Θεοδοσιου, πασιγνωστος, μεταξυ πολλων αλλων, για την ευρηματικοτητα στις εικονες που συνοδευουν τις αναρτησεις του στο Facebook, κοσμησε την πρωτη προσκληση για την φετεινη μας συναντηση με το παραπανω GIF. Μας καλει, ετσι το ειδα εγω, δικην αλεξιπτωτιστων να ερθουμε απο τα τεσσερα σημεια του οριζοντα και να συναντηθουμε, ουρανοκατεβατοι, εδω στην Βυζιτσα. Στο Πηλιο.

Σημερα δεν θα σας μιλησω για εναν ουρανοκατεβατο, αλλα για ενα γεννημα-θρεμμα του Πηλιου. Τον Κενταυρο Χειρωνα. Οπου ισως θα ηταν πιο ταιριαστο να μιλησουμε συναμα για το Πηλιο ως γεννημα-θρεμμα του Χειρωνα, για μια υποθεση αμφιδρομη. Διοτι και το Πηλιο δεν θα ηταν αυτο που ειναι διχως την παρουσια, την νοερη, την μυθικη, την παραμυθενια παρουσια του. 

Πως μπορουμε να εννοησουμε αυτο το αμοιβαιο παιχνιδι τοπου και τροπου κατοικησης ενος νοημονος πλασματος σ' αυτον τον τοπο; Για να παραφρασω την γνωστη εκφραση του Martin Ηeidegger για την ουσια του ανθρωπου ως εν-τω-κοσμω-ειναι: Πως θα μπορουσαμε να εννοησουμε μια υπαρξη, π.χ. τον Κενταυρο Χειρωνα ως εν-Πηλιω-ειναι;

Ο ιδιος ο Heidegger λεει:

Οι θνητοι κατοικουν καθοσον σωζουν την γη … Η σωτηρια δεν γλυτωνει μονο απο εναν κινδυνο. Σωζω θα πει ιδιως απολυω κατι στην δικη του ιδιαιτερη ουσια.

Στο πνευμα του Heidegger οι ανθρωποι σωζουν την γη. Την απολυουν, την απελευθερωνουν, την προ-καλουν να προβαλει στην δικη της ουσια. Ενα συγκεκριμενο παραδειγμα απο τον Jean Baudrillard στο βιβλιο του Amérique, οπου γραφει για μια ερημο: 

η Great Salt Lake Desert, οπου επρεπε να εφευρουν την ταχυτητα των πρωτοτυπων αυτοκινητων για να αντιμετωπισουν το απολυτο οριζοντιο.

Πρωτα η απολυτη ταχυτητα "σωζει" την ερημο, την προ-καλει στην ουσια της, π.χ. αναδεικνυει το "απολυτο οριζοντιο".

Και η θαλασσα; Που βρισκει τον εαυτο της; Τι την σωζει; Την σωζει, μεταξυ αλλων, η μουσικη: Ο ρυθμος της βαρκαρολας, τα 6/8, στα οποια το κυμα ουσιωνεται.

Ενα τραγουδι του Αττικ, που αγαπουσε ο Ανδρεας Εμπειρικος: 

Άσπρο πουλί τρεχαντήρι

πούθε μας ήρθες γοργό;

Ποιον έχεις καραβοκύρη;

Πού πας στερνά από δω;


Ποιος ξέρει τι σε προσμένει

στου κόσμου κάποια γωνιά.

Έχεις κι εσύ μοίρα γραμμένη

επάνω στα πανιά.


Και φτανουμε στον μυθικο Κενταυρο Χειρωνα. Ομως προς τι οι μυθοι; Ο Friedrich Hölderlin, στα οψιμα χρονια της παραφροσυνης, εγραφε ποιηματα κατα παραγγελια των επισκεπτων του. Ειναι απλα στιχακια, συνηθως σε ιαμβικο μετρο με ζευγαρωτη ομοιοκαταληξια. Ενα τετοιο εχει τον τιτλο "Ελλας" και τελειωνει ως εξης:

Οι ανοιχτοι αγροι ειναι σαν σ' εσοδειας ημερα,

Πνευματικα ο μυθος ο παλιος πλανιεται στον αερα,

Κι απο την ανθρωποτητα ξανα νεα ζωη αρχιζει

Ετσι το ετος σιγαλα στο γερμα του βαδιζει

Το ακουμε στην μελοποιηση του Wilhelm Killmayer. Στο τελος επαναλαμβανεται η λεξη του τιτλου: Griechenland (Ελλας).

Ποιο θα ηταν το ορος Πηλιο ως o τοπος, στον αερα του οποιου συνεχιζει να πλανιεται ο παλιος μυθος; Ποιος θα ηταν ο Χειρωνας, αν στην μορφη και στα εργα του συμπυκνωνεται και αποτιθεται ο πλανωμενος αερας του Πηλιου; Πως θα μπορουσε ο Κενταυρος Χειρων να σωζει αυτην την γη;

Στο Πηλιο βρεθηκα παιδι, για 4 καλοκαιρια, στην κατασκηνωση της ΧΑΝΘ στον Αη Γιαννη.

Τα μονοπατια του.

Τα νερα του.

Οι κορμοι των δεντρων και ο "σκοτεινος", "παναρχαιος", οπως τον αποκαλει ο Hölderlin, κισσος στην αρχεγονη, ερωτικη, μαλιστα οργιαστικη τους περιπτυξη.

Στο Πηλιο συναντησα και εμπειραθηκα για πρωτη φορα το μεθυστικο. Σημερα θα μπορουσα να μιλησω για φυση εν τω γεννασθαι. Την διακρινουμε και στον Θεοφιλο

που περασε σ' αυτα τα μερη τα περισσοτερα χρονια του.

Φυση εν τω γεννασθαι: τα στοιχεια των αρχαιων σοφων, φωτια, αερας, νερο και γη δεν εχουν ξεχωρισει ακομα, δεν εχουν απομονωθει, κανενα τους απο μονο του δεν εχει στοιχειωσει τα πραγματα, δεν τα εχει μονοπωλησει και δεν τα εχει καθηλωσει σε στερεα, σε υγρα, σε αερια. Οι μορφες ακομα διαχεονται η μια στην αλλη, καταιγιστικα και αναλαφρα, μεθυστικα, σ' εκεινη την αρχεγονη, οργιαστικη, ερωτικη και φονικη τους περιπτυξη.

Ολα ειναι, γραφει ο Hölderlin, σαν σε μια νυχτα 

… οταν ειναι τα παντα ανακατα

ατακτα κι επανερχεται

παμπαλαια συγχυση.

Αυτος λοιπον ειναι ο τοπος του Χειρωνα, του διπλομορφου Κενταυρου.

Ο Hölderlin μετεφρασε και σχολιασε αποσπασματα του Πινδαρου. Σε ενα απο αυτα γινεται λογος για τους Κενταυρους. Διαβαζω την πρωτη φραση:

Οι Κενταυροι εννοουνται βεβαια ως το πνευμα ενος ρεματος, καθοσον τουτο δημιουργει κατευθυνση και οριο, δια της βιας, επανω στην αρχικα απατητη, προς τα ανω βλασταινουσα γη.

Ο ποιητης αφηγειται μια κοσμογονια. Μιλα για την εικονα του ρεματος

ιδιαιτερα σε μερη οπου ... επρεπε να εγκαταλειψει την οροσειρα και να διαπερασει την κατευθυνση της καθετα. ...

Σε τετοιες περιοχες το ρεμα επρεπε πρωταρχικα να περιπλανιεται, μεχρι να χαραξει μια πορεια. Ετσι δημιουργηθηκαν, οπως σε λιμνουλες, υγρα λιβαδια, και σπηλιες για θηλαστικα ζωα, και στο μεταξυ ο Κενταυρος ηταν αγριος βοσκος, παρομοιος με τον Κυκλωπα του Οδυσσεα.

Πως λοιπον μπορουμε να εννοησουμε την προϊστορια μας; Την "παμπαλαια συγχυση", οπου ολα ειναι ακομα "ανακατα" και "ατακτα", μεσα απο την παρομοιωση του Κενταυρου με τον Κυκλωπα της Οδυσειας; Στην 9η ραψωδια διαβαζουμε:

φτασαμε στην γη των υπερφιαλων αθεμιτων Κυκλωπων. Αυτοι αφηνουν την τυχη τους στους αθανατους και ουτε φυτευουν με τα χερια τους ουτε οργωνουν, μα ολα φυτρωνουν διχως σπορα κι οργωμα - σταρι και κριθαρι κι αμπελια φορτωμενα με κρασοσταφυλα και βλασταινουν με την βροχη του Δια. Σ' αυτους δεν εχει ουτε αγορες να παιρνονται αποφασεις ουτε θεσμους, μα ζουνε σε κορφες ψηλων βουνων μεσα σε θολωτες σπηλιες κι ο καθενας οριζει μονος του παιδια και γυναικες, κι ουτε νοιαζονται ο ενας για τον αλλο.

Ο Κενταυρος, στις απαρχες του, ειναι, οπως ο Κυκλωπας, ὑπερφίαλος. Με ποια εννοια; Το λεει η επομενη λεξη: ἀθέμιστος, ποιητικη παραλλαγη του ἀθέμιτος. Αθεμιτα δεν ειναι μονο τα μεσα που χρησιμοποιει. Αθεμιτος ειναι ο ιδιος, περα για περα. Και τι χαρακτηριζει το αθεμιτο της υπαρξης του; Η τελευταια φραση του παραθεματος λεει για τους Κυκλωπες και, κατ' επεκταση, τους Κενταυρους:

οὐδ᾽ ἀλλήλων ἀλέγουσιν.

Το ρημα ἀλέγω θα πει νοιαζομαι. Καθως μαλιστα ετυμολογικα συγγενευει με το ἄλγος, το 'νοιαζομαι' του ἀλέγω εχει την εννοια του ποναω κατι, ποναω καποιον.

Οι Κενταυροι αρχικα ειναι απονοι. Δεν νοιαζονται ο ενας για τον αλλο, γι' αυτο δεν εχουν αγορα και θεσμους, και ο καθενας κανει του κεφαλιου του. Ομως ουτε την γη τους πονανε. Δεν την σπερνουν και δεν την οργωνουν, κι ολα ειναι αφημενα στην τυχη.

Αυτος ο τοπος ειναι, γραφει ο Hölderlin, απατητος, δηλαδη αφιλοξενος, ακατοικητος. Πως αυτη η προϊστορια μπορει να μας αφορα; Πως μπορει να κουβαλουμε τους Κυκλωπες στην ψυχη μας, κατα πως λεει ο Καβαφης στην Ιθακη; Πως μπορει ο κοσμος μας να ειναι τραχυς κι αφιλοξενος, κι εμεις να ειμαστε κλειστοι, τυφλοι και κουφοι και αναισθητοι για τους αλλους, απονοι, οπως γραφει καπου ο Hölderlin;

Θυμιζω τους στιχους του για την νυχτα, οταν 

ειναι τα παντα ανακατα

ατακτα κι επανερχεται

παμπαλαια συγχυση. 

Ενας μακρινος αποηχος της θα μπορουσε να ειναι και η νυχτα, η συσκοτιση, το νυχτωμα που κυριαρχει, τοσο στην τρελα που αφορα λιγους οσο και στην περιρρεουσα τρελα που αφορα ολους. Με τον ενα, η τον αλλο τροπο, μιλαμε για υπνοβατες που δεν εχουν ιδεα τι συμβαινει τριγυρω τους. Ενας κοσμος αγριος, αντιξοος. Ο τοπος μας δυστοπος. Οι ελπιδες μας, οι αγαπες μας, γραφει ο Eliot στο East Coker, ειναι για το "λαθος πραγμα". Οι γνωμες μας, λεει στον Κρεοντα ο φυλακας, ειναι παντα και λαθος γνωμες.

Ομως το πνευμα του ρεματος, συνεχιζει ο Hölderlin στο σχολιο του για το πινδαρικο αποσπασμα, τα νερα που "επρεπε πρωταρχικα να περιπλανιουνται" και να ακινητοποιουνται "σε λιμνουλες, υγρα λιβαδια"

αναζητουσαν με λαχταρα την κατευθυνση τους. Μα οσο περισσοτερο στις οχθες του ρεματος το ξηρο γινονταν συμπαγεστερο και με βαθυρριζα δεντρα και θαμνους και το αμπελι αποκτουσε κατευθυνση, τοσο περισσοτερο και το ρεμα, που επαιρνε την κινηση του απο την μορφη της οχθης, επρεπε να αποκτησει κατευθυνση, εως οτου, ωθουμενο απο την προελευση του, ξεχυθηκε σε ενα σημειο οπου τα βουνα που το εκλειναν συνεχονταν ελαφροτερα.

Στην κοσμογονικη αφηγηση του Hölderlin το πνευμα των νερων, δηλαδη ο Κενταυρος, ειναι φιγουρα της προελευσης, μιας προελευσης που, οπως γραφει, ωθει, "με λαχταρα" προς κατευθυνση και οριο, και κατα τουτο ειναι προελαυνουσα προελευση. Τα ρεματα, δηλαδη το πνευμα των ρεματων, δηλαδη οι Κενταυροι, δημιουργωντας κατευθυνση και οριο "επανω στην αρχικα απατητη γη", "κανουν την γη κατοικησιμη", οπως γραφει σ' ενα αλλο ποιημα, δηλαδη την προσφερουν στους ανθρωπους, και η ζωη, οπως παλι γραφει αλλου, γινεται "κατοικουσα ζωη". Και τουτο δεν γινεται μια φορα και τερμα. Καθε ωρα καλουμαστε, καλειται το πνευμα ενος ρεματος που μας παρασυρει, να αναζητησει κατευθυνση. Αυτη η κατευθυνση δεν αφηνει την αρχη πισω της. Το ρεμα, γραφει αλλου,

[...] μοιαζει σχεδον

Να προχωρα προς τα πισω [...]

Πολλα θα ειχανε

Να ειπωθουνε γι' αυτο.

Θα πει, η "παμπαλαια συγχυση" μας συνοδευει, ειναι ο ισκιος μας. Ειναι η νυχτα που μας πλακωνει και αναζητα "με λαχταρα" το φως. Την ιδια εποχη με τα σχολια για τον Πινδαρο, ο Hölderlin εγραψε εννεα ποιηματα με τον γενικο τιτλο Nachtgesänge, "Νυκτια ασματα". Ενα απο αυτα εχει τον τιτλο Χειρων. Εκει λεει ο Κενταυρος: 

Που εισαι, στοχαστικο εσυ, που παντα πρεπει

     Να παραμεριζει, κατα καιρους, που εισαι, φως;

          Η καρδια ειναι βεβαια ξυπνια, μα με οργιζει, με

               Ξαφνιαζει η νυχτα και με σαστιζει παλι και παλι.

[...] που εισαι, φως; 

          Η καρδια ειναι ξυπνια και παλι, μα ακαρδα 

               Με τραβαει παντα η μεγαλοδυναμη νυχτα.

Στα "Νυκτια ασματα" η νυχτα ειναι ο χρονος της "παμπαλαιας συγχυσης", των αθεμιτων και των απονων. Ημερα, φως, ειναι ο χρονος που χαριζει "κατευθυνση και οριο", κανει την ζωη "κατοικησιμη". Τι αλλαζει στην ελευση του φωτος; Χαριζονται οσα λειπουν πρωταρχικα απο τους Κενταυρους: το νοιαξιμο για τους αλλους και για την γη, που θα πει η μετοικηση απο τις "θολωτες σπηλιες" των βουνων και την αγριαδα τους στις πολεις, οι συνελευσεις στις αγορες, η θεσπιση νομων.

Και ποιον εχει αυτη η μετοικηση για οδηγο της; Πως γινεται η ζωη κατοικουσα ζωη; Ο Hölderlin, ηδη στην πρωτη παραγραφο του σχολιου του, μιλα για τα μερη οπου το πνευμα ενος ρεματος, στην λαχταρα του για κατευθυνση και οριο,

επρεπε να εγκαταλειψει την οροσειρα και να διαπερασει την κατευθυνση της καθετα. 

Και αμεσως μετα ερχεται μια αινιγματικη φραση:

Λογω αυτου οι Κενταυροι ειναι οι πρωταρχικοι δασκαλοι της Φυσικης Επιστημης, διοτι σ' αυτην την οπτικη η φυση μπορει να κατανοηθει με τον καλυτερο τροπο.

Η ζωη για να γινει κατοικουσα, για να αποκτησει "κατευθυνση και οριο", χρειαζεται εναν δασκαλο, εναν "πρωταρχικο" δασκαλο. Και ο πρωτος διδαξας, ο δασκαλος των δασκαλων, ειναι ο Κενταυρος. Βεβαια εδω 'Φυσικη Επιστημη' δεν σημαινει αυτο που σημερα εννοουμε. Στον Hölderlin "φυση" ειναι ονομα για τα παντα, οπως για παραδειγμα ονομαζει, με αλλον τροπο, τα παντα και στους Προσωκρατικους, στα εργα των οποιων αποδοθηκε ο τιτλος "Περι Φυσεως", η στον Αριστοτελη με τα "Φυσικα" του. Ετσι σ' αυτο που ο Hölderlin αποκαλει 'Φυσικη Επιστημη' ανηκουν τα παντα, ανηκει ακομα, οπως αναφερει στο τελος του σχολιου του, και το "παιξιμο της λυρας" που ο Χειρωνας εμαθε στον Αχιλλεα. 

Οι Κενταυροι ειναι λοιπον, ως "πνευμα ενος ρεματος", οι δασκαλοι κατεξοχην. Τι χαρακτηριζει εναν τετοιο δασκαλο; Πως ειναι ενας τετοιος "πρωταρχικος" δασκαλος; Ποια ειναι η διδαχη του; Ερχεται απο το "απατητο" και κανει τον τοπο κατοικησιμο. Βασικα δεν "κανει". Δεν διδασκει "κατι", διοτι αυτο θα επρεπε να το ειχε μαθει ο ιδιος, οποτε δεν θα ηταν πρωταρχικος δασκαλος. Αν ειναι δασκαλος της 'Φυσικης Επιστημης', και αν 'Φυσικη Επιστημη' ειναι ενα επιστασθαι παντων, τοτε 'τα παντα' δεν ειναι εγκυκλοπαιδικες γνωσεις. Ουτε ειναι η mathesis universalis του Descartes, η υποθετικη επιστημη των παντων στην βαση των μαθηματικων, ουτε η "καθολικη θεωρια" που φιλοδοξει να συμπεριλαβει τις τεσσερεις βασικες δυναμεις: την βαρυτικη, την ηλεκτρομαγνητικη, την ασθενη και την ισχυρη πυρηνικη ενεργεια σε εναν παγκοσμιο τυπο. Ο πρωταρχικος δασκαλος δεν διδασκει τιποτα. Αν δεν διδασκει τιποτα, κι αν παρολαυτα ειναι δασκαλος, τοτε η διδαχη του ειναι η παρουσιαση και η προσφορα του ιδιου του εαυτου του, και του κοσμου διαμονης του, ως αυτου που ειναι. 

Ετσι π.χ. οταν ο Χειρων μαθαινει στον Αχιλλεα την ιππασια, δεν κανει τιποτ' αλλο απο το να τον παιρνει επανω του και να περπατα, να καλπαζει οπως αρμοζει στην φυση του.

Και πως ειναι ο Κενταυρος; Και γιατι, οπως γραφει ο Hölderlin, "σ' αυτην την οπτικη", δηλαδη του Κενταυρου ως "πνευματος ενος ρεματος", "η φυση μπορει να κατανοηθει με τον καλυτερο τροπο"; Πως ηδη στην παρουσια, στο Ειναι του Κενταυρου οδωνεται, και προσφερεται ενας δρομος που οδηγει απο την "παμπαλαια συγχυση" σε εναν κοσμο φιλοξενο, σε μια "κατοικουσα ζωη";

Στο ποιημα "Χειρων" διαβαζουμε:

ενας πονος, 

Οταν καποιος ειναι διπλομορφος

Γνωριζουμε οτι ο Κενταυρος Χειρωνας ειναι διπλομορφος, εχει μορφη αλογου και ανθρωπου μαζι. Και γιατι το διπλομορφο ειναι πονος; Στον πονο μιλα παντοτε ενα σχισμα. Ποιο σχισμα καθοριζει τον διπλομορφο Χειρωνα; Τα ματια μας βλεπουν αλογο και ανθρωπο μαζι. Δεν ειναι συνηθισμενα να προσεχουν και ο,τι δεν βλεπουν: Ο διπλομορφος Χειρωνας, οχι μονο αλογο και ανθρωπος, αλλα προπαντων: ουτε αλογο ουτε ανθρωπος. Διαπερασμενος περα για περα απο αρνητικοτητα, που θα πει: μη δυναμενος να κατοικησει μια ταυτοτητα. Ο Χειρωνας ειναι αλογο και ανθρωπος, οντας ουτε αλογο ουτε ανθρωπος.

Δεν ανηκει καν στην φυλη των Κενταυρων ολοτελα.

Σε αντιθεση με τους υπολοιπους απεικονιζεται, μονος αυτος, με τα μπροστινα ποδια ανθρωπινα.

Η αρνητικοτητα που οριζει τον Χειρωνα δεν εξαντλειται καν στο διπλο "ουτε" της μορφης του. Ο Χειρωνας

- Ειναι ο θεραπευτης ο αθεραπευτα πληγωμενος απο το δηλητηριασμενο βελος του Ηρακλη που τον βρηκε τυχαια. (Εδω αναφερεται και το ποιημα του Hölderlin "Χειρων".)

- Ειναι ο αθανατος που, για να απαλλαγει απο το φριχτο δηλητηριο, αποζητα να πεθανει, προσφερει την αθανασια του στον Προμηθεα, και ετσι πεθαινει εναν θανατο που ουτε καν αυτος δεν ειναι δικος του.

Ο Χειρων δεν περικλειεται, δεν καθηλωνεται, δεν ανηκει σε καμια ταυτοτητα. T. S. Eliot, East Coker:

Δεν θελω ν' ακουσω

Για την σοφια των παλαιων, μα περισσοτερο για την τρελα τους,

Τον φοβο τους του φοβου και την μανια, τον φοβο τους της κατοχης

Ν' ανηκουν σε αλλον, η σε αλλους, η στον Θεο.

Οι εδω αποκαλουμενοι "παλαιοι" κυριαρχουνται απο εναν τρελο φοβο: να κατεχονται απο καποιον, να ανηκουν σε καποιον, δηλαδη να εγκλωβιστουν μεσα σε μια ταυτοτητα. Να ειναι 'προσωπικοτητες'. Και γιατι ο ποιητης δεν θελει ν' ακουσει για την σοφια των παλαιων; Διοτι η σοφια ειναι σαν τον ηλιο. Ο ηλιος ξεγελα. Παραβλεπουμε το οτι με την ανατολη ανατελλει μαζι και η νυχτα, οτι με το πρωτο φως χαραζει και το σκοταδι της προελευσης του, ως σκοταδι. Γι' αυτο ο Eliot συνεχιζει:

Η σοφια μονο γνωση νεκρων μυστικων

Αχρηστη στο σκοταδι στο οποιο στυλωσαν

Η απ' το οποιο αποστρεψαν το βλεμμα τους.

Η σοφια ειναι νεκρα μυστικα, γιατι ακριβως η σοφια εγκατελειψε, αφαιμαξε τα παλλομενα, τα γενετειρα μυστικα της, και, αποκομμενη απο την πηγη, εμεινε πλεον καταλληλη μονο ως γνωστικο αντικειμενο, διδακτεα υλη, αποθηκη τσιτατων και μεσο εντυπωσιασμου.

Ο Κενταυρος Χειρων δεν ειναι δασκαλος λογω της σοφιας του. Αυτος, ο πρωτος δασκαλος, δεν μεσολαβει γνωσεις. Ειναι εκεινη η διπλομορφη παρουσια του, εκεινο το πνευμα ενος ρεματος που απο το απατητο και αφιλοξενο κερδιζει κατευθυνση και οριο και προσφερει κατοικησιμους τοπους, χωρις να ξεχναει τις απαρχες του. Ο Χειρων ειναι δασκαλος διοτι, ηδη ως σωμα, ηδη ως μορφη ζει, φερει, ειναι τα πραγματα απο την αρχη τους, φερει την νυχτα του κτηνους και το φως του νοημονος.

ενας πονος, 

Οταν καποιος ειναι διπλομορφος

γραφει ο Hölderlin.

Εδω με "πονος" ας μην σκεφτουμε συναισθηματα, δραμα και βασανο. Μιλαμε για μια υπαρξη στην οποια συγκεντρωνονται τα παντα και η οποια δεν κατεχεται απο κανενα. Μιλαμε για τον πονο ως ενα κενο που επιτρεπει ενα μεγιστο καταφασης με ενα ελαχιστο καθηλωσης. Ενα μεγιστο συνυπαρξης με ενα ελαχιστο συσχετισης.

Αυτο χρειαζεται διευκρινιση. Στην συσχετιση, στην σχεση μιλα το ρημα 'εχω' στις διαφορες παραλλαγες του: κατεχω, συνεχω, προσεχω, αντεχω κλπ. Με τον ενα, η τον αλλο τροπο στην σχεση υπαρχει η αντιστοιχη συνεχεια του εαυτου στον αλλο, π.χ. μεταξυ γονεων και τεκνων, μεταξυ συντροφων, μεταξυ οπαδων και μιας αθλητικης ομαδας, η ενος πολιτικου κομματος, κλπ. Γι' αυτο και εδω μια απωλεια βιωνεται ως ακρωτηριασμος.

Οσο εντονοτερη ειναι η καθηλωση στην σχεση, τοσο λιγοτερη καταφαση και συνυπαρξη ειναι δυνατη. Διοτι ο καθενας αναλαμβανει, σφετεριζεται, υποκλεπτει, αναλογα, τις υποθεσεις του αλλου, και ετσι δεν τον αφηνει να ειναι ο Αλλος που ειναι. Τουτο ισχυει και για την σχεση δασκαλου και μαθητη, θεραποντος και θεραπευομενου.

Επανερχομαστε στον Χειρωνα. Ενας πονος λοιπον, ως το κενο που επιτρεπει, οπως ειπα, ενα μεγιστο καταφασης με ενα ελαχιστο καθηλωσης, ενα μεγιστο συνυπαρξης με ενα ελαχιστο συσχετισης. Ποια ειναι τωρα η πραξη στην οποια τουτο πραγματωνεται; Στο ποιημα του Hölderlin ο Χειρων μιλα για εκεινη την νυχτα, εκεινη την απαρχη του ρεματος ψηλα στα βουνα, οπου "ολα ειναι ανακατα / κι επανερχεται παμπαλαια συγχυση":

Και στων αστρων την δροσο μαθαινα, 

       Ομως το ονομασιμο μονον.

Εδω λοιπον λεγεται επιτελους: το πνευμα του ρεματος, ο Κενταυρος, που λαχταρα κατευθυνση και οριο, γινεται πρωταρχικος δασκαλος της Φυσικης Επιστημης, κανει εναν τοπο κατοικησιμο και την ζωη κατοικουσα ζωη, οταν γνωριζει το ονομασιμο. Η αποφασιστικη πραξη, το σημειο στο οποιο το ρεμα ξεχυνεται απο τα βουνα που το συγκρατουσαν μεσα στην αγριαδα, στο αθεμιτο μια κυκλωπειας υπαρξης, η αποφασιστικη πραξη ειναι η πραξη της ονομασιας. Σε ενα αλλο ποιημα λεει ο Hölderlin:

σαν το επιθυμητο 

Αρχινησουμε και η γλωσσα μας πρωτα λυθει

Και η λεξη βρεθει, και η καρδια ανοιξει

Η γλωσσα λυνεται, βρισκεται η λεξη και η καρδια ανοιγει. Αυτο κανει ο πρωταρχικος δασκαλος. 

Ομως τι θα πει 'ονομαζω'; Ας φανταστουμε οτι καποιος ερχεται και μου λεει:

- Η γυναικα μου με απατα! Το λεει μεσα σε λυγμους και κραυγες, σε συγχυση, μπορει να κανει πραγματα οπως να μεθυσει, να την δειρει, να φυγει απ' το σπιτι του, η να τη διωξει κτλ. Κι ας υποθεσουμε οτι μου λεει ακομα: - Τα 'χω χαμενα! Τι μου συμβαινει; Κι εγω του απανταω: - Πονας!

Πως γνωριζω οτι ο ανθρωπος ποναει; Η θεωρια λεει: με την "ενσυναισθηση", το "empathy": Ταυτιζομαι μαζι του, μπαινω στη θεση του και νιωθω τον πονο που ασυνειδητα νιωθει. Η θεωρια της ενσυναισθησης λεει λοιπον οτι τον πονο του τον συμπεραινω μεσα απο την διαδικασια της ενσυναισθησης.

Ομως αν προσεξω θα δω οτι τα πραγματα δεν συμβαινουν ετσι. Τον πονο του δεν τον συμπεραινω. Τον βλεπω ζωγραφισμενο στο προσωπο του, στα λογια του, στην φωνη, στο υφος και στον τονο και στους χρωματισμους της. Και τι κανω οταν του λεω "Πονας!"; Απαντηση: Του μαθαινω μια λεξη! Και μαλιστα μια λεξη ολοδικη του, λεξη που λεει το σωμα του χωρις να την αρθρωνει το στομα του.

Ειναι ενα απο τα θαυματα της θεραπευτικης συνομιλιας οτι λεξεις χιλιοειπωμενες μπορουν καποτε να λεγονται σαν να 'ταν η πρωτη φορα, σαν κανεις να τις ελεγε μεχρι τωρα διχως να ξερει τι λεει. Ο ανθρωπος μαθαινει τη λεξη "Ποναω!".

Ο Wittgenstein γραφει πως η λεξη 'πονος' αντικαθιστα την κραυγη [του πονου]. (Και, οταν λεμε 'κραυγη', ας ακουσουμε μαζι και ολη την "εκδραματιση" της!) Θα ελεγα: Η λεξη "πονος" δεν αντικαθιστα ακριβως την κραυγη του πονου. Η κραυγη ηχει παντα στο "Ποναω!", στον τονο της φωνης και στην εκφραση, σ' ολο το σωμα, και πολλες φορες ηχει τοσο καθαροτερα οσο λιγοτερο κραυγαλεα λεγεται το "Ποναω!".

Η σχεση αναμεσα στην αναρθρη κραυγη του πονου και στη αρθρωμενη λεξη του πονου ειναι σαν τη σχεση, π.χ., αναμεσα στον πεζο λογο και στο τραγουδι. Σκεφτειτε τις λεξεις "συννεφιασμενη Κυριακη" να λεγονται στο δελτιο καιρου και κατοπιν να τις τραγουδα ο Βασιλης Τσιτσανης

Δεν γινεται τωρα, στο τραγουδι, η Κυριακη περισσοτερο Κυριακη και περισσοτερο συννεφιασμενη; Δεν ειναι εδω που η συννεφιασμενη Κυριακη πρωτη φορα ονομαζεται; Βρισκει το ονομα της; Καταλαγιαζει στο ονομα της;

Ο ανθρωπος που, ακουγοντας για την απατη της γυναικας του, την κραυγη του την αρθρωνει και λεει "Ποναω!" δεν ποναει τωρα πιο αληθινα; Δεν ειναι σαν η κραυγη να βαφτιζεται, να βγαινει απο τον ποταμο της γλωσσας κεκαθαρμενη, εχοντας τωρα ενα ονομα, ησυχασμενη στο ονομα της; "Ησυχασμενη" δεν θα πει οτι ο ανθρωπος δεν ποναει αλλα οτι κατα εναν τροπο τωρα για πρωτη φορα ποναει. Σε τετοιες ωρες ειναι που η γλωσσα λυνεται και ανοιγει η καρδια.

Σε τετοιες πραξεις ονομασιας, οπως τις αποκαλει ο ιστορικος της μουσικης Θρασυβουλος Γεωργιαδης, συμβαινει καθε μικρο και μεγαλο εργο που σημαδευει μια ζωη κι εναν θανατο, συμβαινει και το θεραπευτικο. Η πραξη της ονομασιας, γραφει, 

ειναι η πρωτη αρχη, η πρωτη αρχη του ανθρωπου· κι ετσι η πρωτη αρχη για καθε τι αλλο οπου ο ανθρωπος καταδεικνυεται ως ανθρωπος.

Κι εδω συνανταμε μια κοσμογονια, συγγενικη μ' αυτην του Hölderlin:

[Η πραξη της ονομασιας] ειναι η καθιζηση της αιφνιδιας, γεματης θαυμασμο αφυπνισης του ανθρωπου μεσα απο το εμβιο ον, που φερνει εντος του την λανθανουσα καταβολη της γεννησης του ανθρωπου. Εμφανιση του ανθρωπου και εμφανιση της πραξης της ονομασιας ειναι ενα και το αυτο. Ο ανθρωπος εμφανιζεται, καθως μεσα του εγκαθισταται ενας θαυμασμος. Οχι θαυμασμος για τουτο κι εκεινο το οποιο αυτος (ως εμβιο ον) αισθανεται, πραττει, πασχει, επιθυμει, συλλαμβανει με τις αισθησεις, η (σε μια δευτερη σκεψη) "συνειδητοποιει". Και τα δυο θα εμεναν στο επιπεδο του φυσικου [δηλ. του απλως εμβιου οντος], κι ετσι θα ηταν δεσμια του. Ο θαυμασμος, ο οποιος συνιστα τον ανθρωπο, δεν ειναι ουτε παθητικη συλληψη ουτε "συνειδητοποιηση". Δεν συναγεται απο πουθενα αλλα ειναι κατι πρωτογενες, πηγαιο: "αυθορμητισμος", πραξη. Ετσι η πραξη της ονομασιας ειναι η αυθορμητη παραπομπη· ομως οχι στα "πραγματα", στο φυσικο, σε ο,τι κανεις επεθυμησε, αισθανθηκε, επραξε, επαθε, αντιληφθηκε, αλλα στο factum οτι ειναι εδω, στο συγκεκριμενο [οτι] ΕΙΝΑΙ.

Θυμιζω και παλι τον Hölderlin:

Και στων αστρων την δροσο μαθαινα, 

       Ομως το ονομασιμο μονον.

Το ονομασιμο "μονον". Τι σημαινει αυτο το "μονον"; Ο Martin Heidegger, σε ενα σεμιναριο στην Νοτια Γαλλια, αναφερεται στην διαφορα ονομασιας και αποφανσης:

Στην απλη ονομασια αφηνω το παρον να ειναι αυτο που ειναι. Αναμφισβητητα η ονομασια περιλαμβανει αυτον που ονομαζει - ομως το ιδιαιτερο της ονομασιας ειναι ακριβως οτι ο ονομαζων υπεισερχεται σ' αυτην ετσι ωστε ενωπιον του οντος να υποχωρει απο το προσκηνιο. Τοτε το ον ειναι καθαρο φαινομενο.

Αντιθετα στην αποφανση ο αποφαινομενος συμμετεχει παρεμβαινοντας - και παρεμβαινει ως αυτος που εγκυπτει επανω στο ον ωστε να μιλησει για αυτο. Αφ' ης στιγμης τουτο συμβει, το ον μπορει πλεον να εννοηθει μονο ως υποκειμενο και το ονομα ως ενα υπολειμμα της αποφανσης.

Σημερα, οπου ολη η γλωσσα εκ των προτερων εννοειται μεσα απο την αποφανση, ειναι πολυ δυσκολο για μας να εμπειραθουμε την ονομασια ως καθαρη ονομασια εξω απο καθε καταφαση και να την εμπειραθουμε με εναν τετοιον τροπο που να αφηνει το ον να ειναι παρον ως καθαρο φαινομενο.

"το ονομασιμο μονον" θα πει λοιπον, οχι στο πλαισιο μιας αποφανσης, δηλαδη, θυμιζω τον Γεωργιαδη, οχι ως προς "ο,τι κανεις επεθυμησε, αισθανθηκε, επραξε, επαθε, αντιληφθηκε". 

Ο ονομαζων, λεει ο Heidegger, ως υποκειμενο αποσυρεται. Ετσι αποσυρεται και απο αυτο που αναφερθηκε ως 'σχεση'. Διοτι αυτος που εχει, κατεχει, συνεχεται, προσεχει, αντεχει, ειναι υποκειμενο, δηλαδη χαρακτηριζεται απο μια σταση, μια υποσταση, μια ταυτοτητα. Σε αλλη ευκαιρια παρομοιασα τον ανθρωπο που ονομαζει, και ετσι αποσυρεται ως υποκειμενο, με τον νεκρο που, καθως γραφει ο Σεφερης, μονος αυτος μπορει να "αρμηνεψει", να συμβουλευσει, οπως ο Τειρεσιας τον Οδυσσεα στην Νεκυια. Και αλλου παλι, ειδα τον θεραπευτη, παρομοια με τον ποιητη και τον καλλιτεχνη ως διακατεχομενο απο μια ιδιαζουσα αποπροσωποποιηση. Θα μπορουσα να μιλησω και για αποταυτοποιηση.

Εχουμε συνηθισει σε μια σχεση με τα ονοματα οπου τα εκλαμβανουμε ως σημαινοντα και συστατικα ενος κωδικα επικοινωνιας. Σ' αυτο που ο Heidegger αποκαλει "απλη ονομασια", σ' αυτο που ο Γεωργιαδης αποκαλει "πραξη ονομασιας", το "ονομασιμο μονο" που ο Χειρων γνωριζει "στην δροσο των αστρων", το καθε ονομα γινεται τοπος κατοικησης.

Τοτε κατοικουμε τα ονοματα. Ποιοι, εμεις; Ο κατοικος του ονοματος εχει απεκδυθει της υποκειμενικοτητας του. Καποια εργα τεχνης ειναι, ειπαμε, επισης πραξεις ονομασιας. Ο Walter Benjamin αναφερει μια ιστορια που ερχεται απο την Κινα και μιλα για εναν γερο ζωγραφο που εδειξε στους φιλους του τον νεο του πινακα. Σ' αυτον ηταν ζωγραφισμενο ενα παρκο, ενας στενος δρομος που πηγαινε διπλα στο νερο και μεσα απο ενα φυλλωμα, και κατεληγε εμπρος σε μια μικρη αυλοπορτα που οδηγουσε στην πισω εισοδο απο ενα σπιτακι. Ομως οταν οι φιλοι αναζητησαν τον ζωγραφο, αυτος ηταν φευγατος και μεσα στον πινακα. Εκει περπαταγε στον στενο δρομο προς την πορτα, σταθηκε μπροστα της σιωπηλος, γυρισε, χαμογελασε και χαθηκε στην σχισμη της.

Θυμαμαι εναν θεραπευτη που φαινοταν να ανταποκρινεται στο κλιμα που περιγραφηκε. Ενας του ειπε:

Ειστε ο πρωτος και ο μονος ως τωρα ανθρωπος που ο θανατος του δεν μπορει να μου τον απωλεσει.

Ο πρωταρχικος δασκαλος χαρακτηριζεται απο ακρα οικειοτητα διηθημενη απο ακρα ξενωση. Συχνα κανεις μπαταρει ειτε προς την πλευρα της οικειοτητας με το κουκουλι της υπερπροστασιας, της ασφαλειας, της κατοχης, ειτε προς την πλευρα της ξενωσης με την μοναχικοτητα, την παραιτηση, την καταθλιψη. Το ισα βαρκα ισα νερα χρειαζεται την συνομιλια με εναν πρωταρχικο δασκαλο, οπου τα πραγματα θα ιδωθουν απο την αρχη, θα φωλιασουν στο ονομα τους. Το χαρακτηριστικο μιας τετοιας διδαχης ειναι η λεξη με την οποια ο Hölderlin δινει τον τιτλο στο σχολιο του: "Το ζωογονο". Για τον προηγουμενο θεραπευτη ειπωθηκε και αυτο:

Δεν ειστε πραγματικος. Ειστε σαν αερας: ποτε προσφερει οξυγονο, ποτε προωθει, ποτε χαϊδευει το προσωπο.

Και πως ζωογονουν τα ονοματα; Μιλησα για ενα ιδιαιτερο κενο, αυτο που επιτρεπει ενα μεγιστο συνυπαρξης με ενα ελαχιστο συσχετισης. Ειδαμε το ελαχιστο συσχετισης στην αποσυρση του υποκειμενου με τις προθεσεις, τους φοβους και τις επιθυμιες του. Ειναι ενδιαφερον οτι για την ψυχαναλυτικη συναντηση ο Freud διατυπωνει την λεγομενη "αρχη της αποχης": οι συνομιλητες καλουνται να απεχουν απο καθε ικανοποιηση επιθυμιων, καθε εκδραματιση αυτων που τους συμβαινουν. Και βεβαια ο,τι αρχικα ακουγεται ως απαγορευση, με τον καιρο γινεται τροπος επικοινωνιας - μια συνομιλια διχως προθετικοτητα. Αυτο το ελαχιστο συσχετισης ομως προετοιμαζει το εδαφος για να ερθουν τα ονοματα. Θυμιζω τον Hölderlin: η γλωσσα λυνεται, βρισκεται η λεξη και η καρδια ανοιγει. Οταν το ονομα ερχεται, το λεει ο ενας και το ακουει ο αλλος οχι με το στομα και τα αυτια, αλλα με ολο το σωμα του, και ησυχαζει και ξαναγεννιεται μεσα στο ονομα. Στο ονομα το καθαρο, και γι' αυτο αιωρουμενο στην αλω μιας ευεργετικης σιωπης. Ενα ακομη σχολιο για τον θεραπευτη μας:

Μου αρεσει η φωνη σας ... Η σιωπη ... Οταν μιλατε και για λιγο σωπαινετε ... Μου αρεσει πως μπαινετε στη σιωπη ... Με ξεκουραζει... 

Ετσι καπως συμβαινει το μεγιστο της συνυπαρξης, αυτο που ο Γεωργιαδης αποκαλει "μια κοινότητα εν ονόματι του πραγματικού". Κι αυτη συμβαινει, επανερχομαστε στην κοσμογονια του Hölderlin, στο ξημερωμα της "μεγαλοδυναμης νυχτας". Τοτε γινομαστε "μια συνομιλια". Και συνομιλια, λεει στο ποιημα Εορτη της Ειρηνης, θα πει

ακουμε ο ενας τον αλλο.

Συνομιλω θα πει πρωτα ακουω. Δεν ακουω οταν συναισθανομαι, οταν δηλαδη ακουω με βαση δικα μου βιωματα. Δεν ακουω οταν με ενδιαφερει να πεισω, να προσηλυτισω, να αποστομωσω. Δεν ακουω οταν συγκρινω τον αλλο μ' εμενα. Και βεβαια δεν ακουω οταν μετερχομαι βια.

"ακουμε ο ενας τον αλλο." Δεν υπαρχει τιποτα πιο τρυφερο, πιο ευαισθητο απο μια τετοια συνομιλια. Την συναντας τοσο σπανια οσο διαττοντες στον νυχτερινο ουρανο. Στο σχεδιασμα του Hölderlin με τον τιτλο Κοlomb, Κολομβος, λεει:

Απο λιγοστα πραματα

Παρατονη σαν απο χιονι ητανε

Η καμπανα με την οποια

Σημαινουν

Τον δειπνο.

Τοσο τρυφερο και ευαισθητο οσο ο ηχος της καμπανας που χαλαει ηδη απο μια νιφαδα που θα πεσει επανω της. Ηδη μια νιφαδα σε ριχνει πισω στην "μεγαλοδυναμη νυχτα". Η συνομιλια χανεται και οι ανθρωποι μεταμορφωνονται σε κυκλωπεια οντα που δεν νοιαζονται ο ενας για τον αλλο. Ειναι η κολαση.

Ο Nobushige, ενας φημισμενος σαμουραϊ, πηγε στον δασκαλο Hakuin και τον ρωτησε: "Υπαρχει πραγματι παραδεισος και κολαση;" "Ποιος εισαι;", τον ρωτησε ο Hakuin. "Ενας σαμουραϊ", απαντησε ο Nobushige. "Εσυ;", εκραξε ο Hakuin. "Ποιο αφεντικο θα σ' επαιρνε; Σαν ζητιανος εισαι." Ο Nobushige, εξαλλος, τραβηξε το σπαθι του. Και τοτε ειπε ο Hakuin: "Εδω ανοιγουν οι πυλες της κολασης." Ο Nobushige καταλαβε, εβαλε το σπαθι στην θηκη του και υποκλιθηκε. "Εδω ανοιγουν οι πυλες του παραδεισου", ειπε ο Hakuin.

Τι καταλαβε ο σαμουραϊ; Οτι η κολαση απλωνεται εκει που αρχιζει η βια, εκει που η βια αντιμετωπιζεται με ακομα μεγαλυτερη βια και η συνομιλια πεθαινει. Hölderlin, Ημισυ της ζωης:

Αλοιμονο μου, απο που να παρω, σαν

Ειναι χειμωνας, τα ανθη κι απο που

Το φως του ηλιου,

Και ισκιους της γης;

Οι τοιχοι στεκουν

Βουβοι και ψυχροι, στον ανεμο

Αχολογουνε τα λαβαρα

Σ' αυτον τον "χειμωνα", ομολογο της "μεγαλοδυναμης νυχτας", απλωνεται η βουβαμαρα. Ο μονος ηχος που ακουγεται ειναι αυτος απο τα λαβαρα, που παραπεμπουν σε επικρατεια, κατοχη, ταυτοτητα, διεκδικηση, βια και πολεμο. 

Στους Αρχαιους ηταν ενας θεος που εφερνε την πλανη και την παραφροσυνη. Αν σημερα, αυτος ο χειμωνας της εποχης, στελνονταν επισης απο καποιον θεο; Τοτε η θυσια σ' αυτον τον θεο θα συνιστατο στην αποποιηση της γλωσσας, στην απονεκρωση της συνομιλιας, στην μουγγαμαρα; Κι αυτο, καθοτι θυσια σε εναν θεο, θα εκλαμβανονταν ως πραξη αγαπης. Ενα τραγουδι του Παυλου Σιδηροπουλου εχει τον τιτλο Τω αγνωστω Θεω:

Η Αννα μου 'πε Παύλο η Αθήνα είναι τρελή

τη νύχτα είναι ολοφώτιστη τη μέρα σκοτεινή

μ' αγάλματα κομμάτια στα μάτια της τα δυο

τριγύρναε στα μουσεία μ' ένα μπάσταρδο μωρό

κι ανάμεσα στις πέτρες θυσία τω άγνωστω Θεώ

κόβει η δόλια μάνα τη γλώσσα απ' το μωρό

τραγουδώντας σ' αγαπώ

τραγουδώντας...