Haeju Kim, Ηχω
Απο την εκθεση Hello World. Revising a Collection, Βερολινο
Meari ειναι η κορεατικη λεξη για την ηχω. Ειναι συνθετη λεξη απο 뫼 moe και 앓이 ari. 뫼 moe σημαινει βουνο και 앓이 ari σημαινει πονος. Meari περιγραφει αυτο το φαινομενο ως πονο, καθως η φωνη πεφτει επανω στον βραχο και πετιεται πισω.
Η προσπτωση της ηχους ειναι πονος, αλλα και εκφραση της υπαρξης. Εστω και αν επαναλαμβανει μονο τις λεξεις του ξενου, η υπαρξη της αποδεικνυει οτι υπαρχει. Η ηχω ειναι οπως ενα ρεφραιν. Παραγει εναν ρυθμο. Το ρεφραιν πληροφορει για την δομη του τραγουδιου και εμβαθυνει την σημασια του. Θυμομαστε το ρεφραιν αν κι εχουμε ξεχασει την αρχη του τραγουδιου.
Με το στομα του ξενου το τραγουδι μεταφερεται σε αλλα ψηλα βουνα και ποταμια. Η ηχω, με την βοηθεια της αντανακλασης και των επαναληψεων, προσπαθει, πριν εξαφανιστει χωρις ν' αφησει ιχνη, ακομα μια φορα να εχει μια ευκαιρια επιπλεον.
Ακομα κι αν ειναι φειδωλη σε λεξεις, ακομα κι αν δεν ειναι δικαιωμενη, ακομα κι αν επαναλαμβανει μονο τις λεξεις των αλλων, η ηχω θετει ενα ερωτημα. Μπορω να εξαφανιστω πραγματι;