Απο το: Πρακτικη της Ψυχοσωματικης: "Οι πασχοντες απο ιδιοπαθεις εντεριτιδες"





























Πρακτικη της Ψυχοσωματικης, Απο το κεφ. "Οι πασχοντες απο ιδιοπαθεις εντεριτιδες και κολιτιδες"

[139] Η κυρια Β.Β., χαρη στο καλλιτεχνικο της ταλεντο, ηταν σε θεση να μας παρασχει ιδιαιτερα παραστατικες εικονες της παθησης της. Οταν ξεκινησε η ψυχαναλυτικη θεραπεια, αυτη η ασθενης ηταν 32 ετων. Οι πρωτες κρισεις εντεριτιδας εμφανιστηκαν οταν ειχε να δωσει εξετασεις στο σχολειο. Μεγαλωνοντας, οσο περισσοτερες απαιτησεις εθετε η ζωη να δρα ανεξαρτητη, τοσο πιο επιμονες γινονταν οι εντερικες διαταραχες της. Συντομα μετα την εφηβεια οι διαρροιες πηραν την χαρακτηριστικη μορφη της κολιτιδας. Τωρα διαπιστωθηκε και μια σαφης αλλεργια στη σοκολατα και στα πρασα. Ηδη ιχνη απο αυτες τις ουσιες προκαλουσαν κατευθειαν βαρειες βλεννωδεις διαρροιες που καθιστουσαν την ασθενη ανικανη για εργασια επι μερες, καποτε επι εβδομαδες. Τα χρονια πριν απο την εναρξη της ψυχαναλυσης η ασθενης, λογω των διαταραχων της, ειχε καταντησει ενα αξιολυπητο ανθρωπινο ερειπιο. Οχι μονο εδω και καιρο δεν ηταν ικανη για σοβαρη εργασια, αλλα ηδη υπηρχαν φοβοι για τη ζωη της. [140] Υπηρχαν φασεις οπου βαριες βλεννωδεις και αιμορραγικες διαρροιες επι τρεις εως επτα ημερες και νυχτες την κρατουσαν συνεχως καθηλωμενη επανω στην παπια. Πλεον δεν βοηθουσε καμια διαιτα και κανενα φαρμακο. Λογω της κακης γενικης καταστασης δεν γινοταν σκεψη για εκτεταμενη χειρουργικη επεμβαση.

Στην διαρκεια μιας πενταετους ψυχαναλυσης ερχονταν στο φως ολο και σαφεστερα η καταστροφικη επιδραση της μητερας στην εξελιξη της ασθενους. Σε σχεση με την μαλλον τρυφερη, πολυ ευαισθητη ασθενη, η μητερα ηταν τοσο επιβλητικη που δεν της αφηνε κανενα περιθωριο να παρει ανασα ανεξαρτητη. Επισης ειχε μια ασυνηθιστη σεμνοτυφια. Για παραδειγμα, με την πρωτη περιοδο εκανε μια απιστευτη σκηνη. Αφου προηγουμενως ειχε αποφυγει επιμελως καθε νυξη καποιας σεξουαλικης ενημερωσης, τωρα εκανε τα πιο απιθανα θεατρα ωστε πατερας και αδελφος να μην παιρνουν ειδηση για την περιοδο. Οταν λιγους μηνες αργοτερα βρεθηκε το πρωτο αθωο ερωτικο γραμμα της ασθενους, ακολουθησε μια σκληροτατη ανακριση. Η μητερα, βασανιζοντας την ασταματητα, με τις πλεον αδιακριτες ερωτησεις ζητουσε να μαθει αν ειχε συμβει τιποτα τοσο τρομερο οσο ενα φιλι. Οποτε και οπου η ασθενης βρισκοταν κοντα στη μητερα της, αισθανοταν δυστυχισμενη και σε ακρα υπερενταση. Ο,τι ερχοταν απο τη μητερα της, της γινοταν ολο και περισσοτερο μισητο. Τελικα θελησε να παει στο γυμνασιο για να μην ειναι αναγκασμενη να κανει τις δουλειες του νοικοκυριου που της επεβαλλε η μητερα. Παντως η διαμαρτυρια της εναντια στη μητερα, που ενδιαφεροταν ιδιαιτερα για το νοικοκυριο, στο επαγγελματικο πεδιο εξαντληθηκε σε επιπολαιες σπουδες σχετικες με την ιστορια της τεχνης. Επιπλεον η ασθενης, σε αντιθεση με την "ευσεβη", πουριτανη μητερα της, ανεπτυξε μια ριζικη αθεϊα.

Οι πρωτες αιτιασεις αυτης της γυναικας σ' εμας ειχαν να κανουν με φιδια και σκουληκια που εβλεπε κουβαριασμενα οποτε εκλεινε τα ματια της. [141] Αυτη η εικονα την αγχωνε και συγχρονως την αηδιαζε τρομερα. Οταν μαλιστα συναντουσε καπου ενα φιδι ζωγραφισμενο, η ενα πραγματικο σκουληκι στον κηπο, αυτη η αηδια κορυφωνονταν και γινοταν μεγιστος τρομος. Τελευταια δονουνταν απο φρικη ηδη οταν εβλεπε ενα καλωδιο τηλεφωνου περιτυλιγμενο σαν φιδι. Καλεσαμε την ασθενη να βαλει στο χαρτι τις εικονες της φιδιων και σκουληκιων και πηραμε την ζωγραφια που παρουσιαζεται στην εικονα.

Η εικονα παριστανει ενα σφιχτο κουβαρι απο φιδια η σκουληκια, καπου εξω, τροπον τινα μετεωρα στον αερα, που ομως γεμιζουν ολο το φυλλο. Οταν μαλιστα ειπαμε στην ασθενη να κοιταξει προσεκτικοτερα, τα σκουληκια πηραν τη μορφη ακρως επικινδυνων τερατων, οπως δειχνει η εικονα.

Τετοιες γκριματσες ενισχυσαν το αγχος της υπερμετρα, και μαζι οι διαρροιες πληθυναν ανησυχητικα. Παντως, μετα απο μηνες απονενοημενης αμυνας η ασθενης καταλαβε οτι, παρα τον μεγαλο κινδυνο, επρεπε να αντιπαρατεθει μ' αυτα τα τερατα και να τα αντιμετωπισει με ολη της την ενεργητικοτητα. Αφου τελικα η μεχρι τωρα φυγη της εμπρος τους μονο ζημια της προξενουσε, ωστε αυτα να την καταδιωκουν σε αποσταση αναπνοης. Ετσι μια μερα αποτολμησε το αλμα στο βαθος αυτων των πλασματων. Βεβαια αρχικα το εκανε σ' ενα ονειρο που εικονογραφησε.

Σ' αυτο το νυχτερινο ονειρικο συμβαν βουτηξε θαρραλεα σε μια αβυσσαλεα θαλασσια καταβοθρα. Απο παντου απλωνονταν να την αδραξουν αναριθμητα πλοκαμια των πολυποδων και αλλων τερατων. Ιδιαιτερο τρομο της προκαλεσε μια σκοτεινη, απαισια γυναικεια μορφη που ανεβαινε απο τη λασπη του βυθου και κατευθυνονταν προς αυτην. Απο το στομα αυτης της φοβερης θαλασσινης γυναικας εβγαινε κι ελισσονταν ενα μακρυ κοκκινο φιδι. Αυτο το πλασμα του κατω κοσμου τραβουσε την ονειρευομενη ακατανικητα προς τον βυθο, μαλιστα την ρουφηξε και την πηρε μεσα του μεχρι που αισθανθηκε να συντηκεται μ' αυτο. Απο εκεινο το σημειο και μετα [142], τα φιδια και τα σκουληκια πλησιαζαν στο σωμα της ολο και περισσοτερο:

Τελικα τα ζωα διεισδυσαν στο σωμα της, και ηδη αισθανονταν γεματη απο φιδια και σκουληκια μεχρις σκασμου. Ειδικοτερα ενοιωθε την κοιλια της καταμολυσμενη απο το σκουληκιασμα. Ομως ηδη αυτα τα πλασματα εξαπλωνονταν και στο στηθος της, στα χερια και στα ποδια της. Τελικα ολο και συχνοτερα ερχονταν καταναγκαστικα η εικονα οτι τα φιδια και τα σκουληκια ξετρυπωναν απο το στομα της. Μαλιστα προχωρουσαν μεχρι τον εγκεφαλο της. Σ' αυτην τη φαση της ψυχαναλυσης ηταν που ξαφνικα αρχισε να υποφερει επιπλεον απο ασυνηθιστα σφοδρες κρισεις ημικρανιας. Δεν ηταν αδικαιολογητο για την ασθενη το οτι διαμαρτυρονταν απογοητευμενη για αυτες τις πρωτες "επιτυχιες" της ψυχαναλυσης και κατηγορουσε τη θεραπεια της οτι, αντι για μια καποια ανακουφιση, της επιφυλαξε μονο περισσοτερα βασανα.

[...]

[144] Στους επομενους μηνες, αναλογα με το αν η ασθενης επετρεπε στον εαυτο της την γνωση για την αληθινη της κατασταση, η την απωθουσε και παλι, υπεφερε εναλλακτικα απο νεες κρισεις ημικρανιας, η επεφτε πισω στα χρονια των κολιτιδων. Περασαν περισσοτερα απο δυο χρονια, γεματα κρισεις και παρα πολυ φορτικα, για την αναλυομενη και για τον αναλυτη. [...] Μετα απο λιγους ακομα μηνες ψυχαναλυτικης θεραπειας η ασθενης μας εφερε μια εικονα που προδιδε μια τελειως αλλη οπτικη.

Εδω μονο φαινομενικα ολα εμειναν οπως ηταν, με τα σκουληκια, τα φιδια και τα υπολοιπα ζωα. Γιατι σε μια προσεκτικοτερη παρατηρηση, στο μεσον εμφανιζεται ενα ειδος ηλιου, η πρωτη σπιθα ενος πνευματικου φωτος. Και, διχως ο αναλυτης να εχει πει ουτε κουβεντα για την θρησκεια σ' αυτην την μεχρι τοτε ολοτελα αθεη ασθενη, αυτος ο ηλιος εκπτυχθηκε στις μεταγενεστερες εικονες. Στο μεσον τους εμφανιζεται η μορφη του Χριστου. Με φροντιδα περιβαλλει εναν ανθρωπινο σπορο, μαζι με τα μερη του σε χρωματα γηινα και ενσαρκα.

Λιγο αργοτερα το εμβρυο γινεται κοριτσι που μπορει να αναδυθει απο το συμπλεγμα των ζωων και να ανορθωθει στηριζομενη στον Εσταυρωμενο.

Ηδη λιγες μερες μετα, στη θεση των φιδιων μπαινει μια καμπανα

Και στο τελος της θεραπειας βιωνει μεσα και γυρω της μια λαμπρη φωτεινοτητα.