Lagune Benetk

Morska ikebana

Benetke, Lido - jutro na sipinah

30. marec, 2002

Jasmina naredi krasen kolesarski načrt: okrog Benetk, a po zunanji, morski strani. En avto pustimo v Caorleju, z drugim peljemo v Chioggio. Pri bolnišnicah se vedno najde parkirišče in že kolesarimo ob obali in med kanali tega ljubkega mesteca. Za prevoz po lagunah dobimo družinsko karto, velja ves dan in hrani jo Miran, najmlajši med nami, ki bo danes naš ata. Prvi otok je Pellestrina - barvaste hišice, ribiška naselja, cesta brez prometa. Nato preskočimo na Lido, tu je že bolj živahno. Valjamo se po pregreti mivki, zvečer pa se z vaporettom odpeljemo v Benetke. Turistični vrvež narašča, od Rialta se vračamo že v pravi gneči. Naenkrat postanemo hudo lačni in sredi deroče človeške reke ob neki stojnici iz nahrbtnikov izvlečemo naše profane dobrote. Ni, da bi se dali motiti!

Pozno je že, ko mimo zadnje restavracije na Lidu zakoračimo proti nekultivirani obali. Ko je hrup zadosti oddaljen (samo da nas kakšni psi ne izvohajo!), naredimo v kotanji iz mivke obor in to je vse, kar danes še rabimo. Zjutraj štiri otroke pri petdesetih zbudi velika, rdeča malina, ki se skobaca izza obzorja. Pravzaprav parnik, ki čisto blizu, takorekoč nam čez noge, pelje v Benetke. Le še na kolesa sedemo in že lahko nadaljujemo s potovanjem.

Z naslednjo ladjico preskočimo na kopno, nato pa skozi roje komarjev peljemo čisto noter v lagune, pa naprej proti vzhodu do izliva Piave in še dalje mimo kanalov, cvetočih topolov in skozi turistična naselja v Caorle. Dobrih 100 km za dva dneva, ravno primerno!