Bled z Osojnice

8

Eden najlepših razgledov v Sloveniji. Turisti, ki bivajo na Bledu, ga dobro poznajo, ostalim ga predstavljam na tej strani.

Opis razgleda

Pogled na Blejsko jezero je seveda lep od povsod. A z bližnjega hriba Mala Osojnica je nemara najlepši. Vidimo celotno jezero, otok s cerkvico, grad, predvsem pa je proti vzhodu pogled odprt oziroma na obzorju ovenčan s Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami. Na tisoče najbolje ocenjenih slik za fotografskih forumih je posnetih prav tu.

Pot na vrh

Na Bledu je težko parkirati, še če človek želi plačati. Razen v turističnih konicah bo v Zaki najbrž možno najti parkirišče, zato pohod začnemo tam ali pa kjer koli drugje na Bledu.

Najlepše je narediti krožno turo - v smeri urinega kazalca. Iz Zake gremo torej ob jezeru okrog prvega rtiča še malo proti jugovzhodu, od tam pa se po kolovozu napotimo desno v breg (turistične oznake). Že za prvo hišo gremo s kolovoza levo, na pot, ki se na Malo Osojnico vzpne naravnost. Ta je v zgornjem delu kar strma, del čez skale premosti dolga lestev, skratka, nekaj minut hodimo po pravi lahki ferati. Sicer pot ni zahtevna, a v slabih razmerah naj bi turisti le ne šli po njej v športnih copatih. Do razgledišča je dobrih 20 minut vzpona, skupaj s parkirišča pa recimo pol ure.

Potem, ko se naužijemo razgleda, nadaljujemo po poti proti zahodu. Ta vodi po gozdu, lahko gremo sicer še na jugovzhodni rob hriba, kjer se odpre pogled proti Bohinjski Beli, a drugih posebnih pogledov ni. Pot se spusti na sedlo med Malo in Veliko Osojnico. Na slednjo se nam komaj splača iti, saj je poraščena, razen, če si res želimo še malo hoje.

S sedla pa se nato spustimo proti severu. Razdrta, široka pot nas pripelje v gozdnato dolino, po kateri se proti desni lahko vrnemo do jezera. A že kmalu je iz doline naprej proti severu odcep strme poti na Ojstrico. Tudi ta je lep razglednik, ker pa je nižja, se pogled na jezero vseeno ne more meriti s tistim z Osojnice. Pot na Ojstrico ni zavarovana, kratek odsek čez skale zahteva nekaj dodatne previdnosti.

Parkirišče: 46.362388, 14.081502