Murau

5

Lepo zgodovinsko mesto na Štajerskem, v dolini Mure. Najlepši je stari del mesta nad reko in okolica cerkve, grad Murau pa je v zasebni lasti.

Zgodovina

Kraj je bil naseljen že celotno obdobje od bronaste dobe do antike. Do prihoda Rimljanov je bil del noriškega kraljestva Keltov, nato rimske province Noricum. Srednjeveški Murau je tesno povezan z imenom plemiške družine Liechtenstein. Ta je v 13. st. postavila nad mestom grad, ki pa ga je že leta 1260 porušil češki kralj Otokar II. Konec 13. st., po porazu Otokarja II, so Liechtensteini dobili svoje posesti nazaj. Takrat je bila zgrajena tudi lepa cerkev Sv. Mateja, mesto pa so razširili utrdili. V 15. st. je bil Murau pod oblastjo madžarskega kralja Corvina. Od 17. st. naprej je Murau v rokah družine Schwarzenberg, grad pa je bil obnovljen v renesančnem slogu. Družina ima danes v okolici v lasti obsežne gozdove.

Sv. Matej - vhod

Ogled mesta

Običajno lahko parkiramo kar na glavnem trgu (Schillerplatz), od koder se nemara najprej odpravimo k reki. Blizu mosta je na skali zanimiv kip vodne vile Murne. Potem je najbolje, da gremo ob vodi (po severni strani) navzgor, pa po kakih 100 m že tudi kar desno v breg in do cerkve Sv. Mateja. Sedaj smo v najlepšem delu kraja. Okolica zgodnjegotske cerkve je lepo urejena, cerkev sama ima tudi zanimivo arhitekturo.

Na severni strani gre od cerkve v breg proti gradu strmo stopnišče, ki pripelje v lepo urejeni park pod gradom Murau. S stopnišča in iz parka je lep pogled na cerkev in mesto, po ogledu se napotimo pogledat še proti gradu, če je tisti dan v njem kaj videti. Nato se proti vzhodu spet spustimo na mestni trg in si nemara malo ogledamo še tega.

Murna

Pogled z mosta čez Muro

Parkirišče: 47.110627, 14.171736