Saint-Cirq-Lapopie

7

Ena najlepših vasi jugozahodne Francije stoji na skalnati vzpetini na južni strani reke Lot.

Opis in zgodovina

Tudi Saint-Cirq-Lapopie sva obiskala zgodaj zjutraj. Prespala sva dober kilometer nad vasjo. Za zajtrk sva se samo prestavila na čudovito razgledišča, s katerega je pogled na vas najlepši. Sonce je bilo ravno dobro vzšlo, nad dolino so plavale meglice, Lot je mirno tekla pod visoko pečino, na kateri je bilo od vasi videti le cerkev in nekaj hiš. Čas se je odločil upočasniti svoj tek na raven človekovega dojemanja lepote pokrajine, v kateri se niti ena stvar ni premaknila. Potem sva se odpravila dol v vas.

Čeprav je tudi v dolini Lot več najdb iz pradavnine, se je tudi Lapopie razvila šele v srednjem veku. Pisani zgodovini lahko sledimo od 13. st., vezana pa je na reko in plovbo po njej, na tovorjenje in na obrambo posesti. Zaradi slednjega so vas utrdili. V srednjeveških vojnah so bili člani družine Cardillac, ki je imela vas in okoliška posestva v lasti včasih tudi na različnih straneh, kar je prineslo precej nesreče. Kasneje se je vas razvijala tudi zaradi številnih romarjev v Santiago de Compostella. V novejšem času pa so jo odkrili umetniki, med katerimi je najbolj znan André Breton. Danes vas, ki je seveda tudi na seznamu najlepših vasi Francije, na leto obišče čez 400.000 turistov

Prihod v vas od vzhoda

Trg

Ogled

Midva sva parkirala na spodnjem parkirišču, od katerega v vas vodi prav lepa ulica. Potem nimaš kaj dosti razmišljati. Ulica je v glavnem samo ena, ob njej so številne stare hiše, zaščitene kot kulturni spomeniki. Cerkev iz 15. st. je nad ulico, vanjo je zanimivo vzidan tudi del nekdanje grajske kapele. Obvezno pa je treba iti tudi na vrh vaškega griča, do ruševin gradov Cardillac. Vse ostalo so muzejčki, umetniške galerije in restavracije. V širši okolici pa je menda zelo lepa pot ob reki Lot. Od starega mlina lahko s povratkom naredimo nekako 10 km dolgo pohodno turo.

Parkirišče: 44.465342, 1.673410