Vernazza

8

Če bi od ljudi, ki so videli vseh pet vasi Cinque Terre zahtevali, naj izpostavijo samo eno, najlepšo, potem bi bila zagotovo pri večini to Vernazza. Najbolj pristna, estetsko dovršena in do nedavnega še resnično od sveta ločena ribiška vas.

Vernazza od zahoda

Cinque Terre so pokrajina, ki je postala pojem vrhunske turistične ponudbe na italijanski obali. Ta del Ligurije je res nekaj posebnega. Malo so nanj pozabili, potem pa so vasice, do katerih niso pripeljale niti cestne povezave, naenkrat postale najbolj zaželena destinacija potovanj.

Ob obali je pet vasic: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore. Oglejte si tudi njihove popotne bonbončke! Cesta gre zgoraj, po grebenu, vsaj 300 m nad obalo in nad vasmi. Nekoč se je v vasi prišlo samo z ladjo in nekatere med njimi, tudi Vernazza, so v zgodovini pomorstva odigrale vidno vlogo. Zgodovinsko so bile skoraj ves čas pod vplivom bližnje Genove. Sicer pa so se vasi preživljale z ribištvom in vinogradništvom, šele v zadnjem času se je tema dejavnostima pridružil tudi turizem. Sedaj jih povezuje še železniška proga, ki gre velik del po predorih in je nemara ekološko najprimernejši dostop do vasi s kopnega. Ljudje se pa tudi morajo vsakodnevno voziti na delo, v glavnem v La Specio. Najlepša za ogled pa je peš pot - pravi popotniški biser, ki te na primer od Levanta do konca polotoka Portovenere pelje po kilometrih izredno slikovite obale, vmes pa seveda obiščeš tudi vseh pet vasi.

Pristanišče Vernazze

Nadaljujemo pot proti jugovzhodu

Opis Vernazze

Vernazza ima kar dobro naravno pristanišče, od nekako 17. st. naprej še dodatno zaščiteno z daljšim valobranom. Na skalnatem griču tik nad obalo je trdnjava Doria, ki je vas skozi stoletja varovala pred napadi piratov. V srednjem veku in kasneje so ugledne družine iz Vrnazze zaradi pomorskih izkušenj kar nekaj veljale tudi na dvoru Genovežanov. Cerkev sv. Margerite Antiohijske je stara, vsaj iz 13. st. Od 17. do 19. st je celotno področje Cinque Terre precej stagniralo v razvoju. Vrnili so se k vinarstvu, ki je poleg ribištva in turizma še danes pomembna gospodarska panoga.

Notranjost cerkve sv. Margerite Antiohijske

Prizor z ulice Vernazze

Ogled Vernazze in ostalih vasi Cinque Terre

Večina turistov pride v vasi Cinque Terre z vlakom, bodisi iz Levanta ali pa iz La Spezie. V vsaki vasi ljudje lahko izstopijo, si jo ogledajo in se z naslednjim vlakom odpeljejo naprej. Druga, podobna možnost so ladje, ki ob obali povezujejo vse vasi. Nemara še malo lepše, pa tudi počasneje. Močno pa sem prepričan, da je daleč najboljši način obiska peš - po čudovitih poteh, ki povezujejo vasi. Od Levanta do konca rta Portovenere je to zagotovo dvodnevna tura. Uredite si prenočišče pravičasno, nekje na pol poti. Ne računajte na srečo, ker ko boste zvečer prišli nekam na pol poti, boste najbolj verjetno izvedeli, da so tam vsa prenočišča zasedena. Peš poti vas vodijo po čudovitih predelih tik ob morju, pa tudi kdaj visoko nad obalo. Tlakovane, skozi vinograde, s prelepimi pogledi na vasi in obalo. Le tako vidite vasi iz vseh zornih kotov. Najbolj znan del poti je Via dell'Amore, med vasicama Manarolo in Riomaggiore. A glej ga zlomka, zaradi strme obale in naravnih ujm je prav ta del v zadnjih letih v glavnem zaprt. Mi ga še nismo prehodili.