Kamnita miza pri Žirovskih Ravnah

Ena od zelo redkih kamnitih miz ali skalnih gob v Sloveniji! V milijonih let je narava "spravila" veliko ploščo na podstavek tako, da je danes v popolnem ravnovesju. Kljub 30 tonam jo človek lahko celo zamaje, če se potrudi!

Klobuk in podstavek sta iz različnih kamnin, iz dolomita in dolomitiziranega apnenca. Kamnini sta različno odporni na vodo in preperevanje. Tako se je skozi geološko zgodovino odpornejša plošča usedla" na podstavek, katerega erozija počasi odnaša. Zgornja plošča v premeru meri nekako 5 m, debela je skoraj 1,5 m, višina celotne mize pa je 3-4 m. Domačiji lastnikov gozda, v katerem stoji miza, se pravi "Pri Tomaževih", od tod mizi tudi ime.

Nastanek mize je torej popolnoma naraven, čeprav ga nekateri na spletu skušajo povezati s starimi, megalitskimi kulturami, Kelti in drugimi staroselci naših krajev. Zanimivo, da se tega zavedajo tudi domačini, ki menda mirno povedo, da o tej mizi ne poznajo nobenih starih zgodb.

Dostop do mize je kar hiter in prav nič zahteven, le malo moramo biti pozorni na oznake. Takole pridemo k njej najlaže:

V Ravne pri Žireh se lahko pripeljemo z avtom. Z glavne ceste Žiri -> Logatec se odcepimo v Podklancu, asfaltna cestica nas z dvema zavojema dvigne na lepo planoto. Mimo prvih hiš peljemo do druge domačije, kjer se cesta razcepi. Leva gre v Dole, mi pa bodisi tam parkiramo, ali pa zavijemo desno in takoj spet levo dol k zadnji hiši. Naprej čez polje se proti zahodu k brunarici tudi še da peljati, ampak bolje je parkirati že prej. Od brunarice kolovoz zavije levo v gozd, na ovinku je prva oznaka. Druga je kakih 20 m naprej, ko s kolovoza skrenemo v desno na drug kolovoz. Tega se držimo še kakih 5 minut hoje, v dolgem ovinku polagoma zavija v levo. Na mestu, kjer še ta kolovoz zapustimo, tokrat v levo, je spet tablica, nato pa je do mize le še nekaj minut hoje. Skupaj hoje ni več kot 15 min.


Parkirišče: 46.011243, 14.116120