Castel del Monte

7

Mogočna zgradba, ki jo je dal narediti Frederik II., eden največjih srednjeveških vladarjev, ostaja uganka. Ni bil grad, ne lovski dvorec, ne svetišče, ne grobnica. Zagonetko še bolj zapleta mistika števil, ki je v zgradbi povsod prisotna.

Zgodovinsko ozadje

Friderik II., švabski kralj iz družine Hochstaufen (imenovali so ga stupor mundi - čudo sveta, govoril je 6 jezikov, vključno z arabskim), je v času, ko so Južni Italiji vladali Normani in je bila del Svetega rimskega cesarstva, postal ena najmočnejših osebnosti srednjega veka. Izredno izobražen, medkulturno vzgojen in sposoben kralj je v začetku 13. st. v Južni Italiji zgradil številne gradove in cerkve, tako da še danes živi v ljudskem spominu. Izobčen od papeža je vseeno spretno vladal in mnogi se strinjajo, da je poleg vseh drugih stvaritev njegova največja zapuščina človeštvu izredno dodelan zakonik, ki je bil v uporabi še v 19. st.

Castel del Monte je bil na griču južno od mest Barletta in Andria zgrajen v 40-tih letih 13. st. Še danes nihče ne ve čemu je zgradba služila. Grad na samem, sredi gozdov in sorazmerno majhen, bi bil za tiste čase nenavaden. Poleg tega nima obrambnega jarka, line so neuporabne za obrambo, v zgradbi ni nobenih vojaških objektov. Nikjer ni prostorov za vojsko, konje, služinčad, skladišč in vsega drugega, kar rabi grad. Zaradi pomanjkanja ustreznih prostorov tudi ni mogel biti zgolj lovski dvorec. V zgradbi danes ni videti nobenih verskih simbolov, zato ni bila svetišče. Ali je kralj sam sebi gradil grobnico, pa je usoda kasneje obrnila drugače?

Castel del Monte je ves v znamenju števila 8, kar daje misliti numerologom in mistikom. Osmerokotne oblike, z osem stolpi, vsak od njih osmerokoten. Oprema je nekoč morala biti bogata. Lep portal in nekaj marmornih stebrov je še tam, z marmorjem oblečene stene in številne stebre pa so v dolgih stoletjih propadanja odnesli. Po Frederiku II. je namreč zgradba kmalu postala ječa, kasneje pa je bila zapuščena in so v njem živeli kvečjemu skrivači in begunci. Obnova se je začela šele po letu 1928, leta 1996 pa je Castel del Monte postal del UNESCO svetovne dediščine.

Na poti okrog "gradu"

Vhod

Ogled

Tu ni kaj dosti svetovati. Malo pod vrh hriba pripelje cesta s severa in juga, avto je treba pustiti na velikem parkirišču. Od tam je do gradu kakih 15 min vzpona, za 1 EUR pa ves čas vozijo gor tudi avtobusi. Seveda je vstopnina nato še za ogled notranjosti zgradbe. Smer ogleda je določena, tako da se turisti po eni strani vzpnejo na zgornje nadstropje, po drugi pa sestopijo.

Na dvorišču

Z dvorišča proti nebu

Parkirišče: 41.077030, 16.274886