Vaucluse

7

Ta znameniti izvir v Provansi je dal ime vsem kraškim izvirom, kjer voda iz velikih globin pod pritiskom po strmih kanalih priteka na površje. Kraj pa je tudi pokrajinsko in zgodovinsko vreden obiska.

Le gouffre de Fontaine de Vaucluse

Fontaine de Vaucluse

Fontaine de Vaucluse je vasica v jugozahodnem delu gorskega masiva Luberon. Kraji ob izvirih reke Sorgue so naseljeni že od neolitika naprej. Ime pa izhaja iz latinske fraze "vallis clausa", ki pomeni "zaprta dolina". Stari Rimljani so namreč Sorgue uporabili za napeljavo vodovoda v bližnja mesta. V antiki je bil kraj izgleda tudi kultno mesto, saj so potapljači iz vode izvlekli več kot 1600 kovancev iz časov od 1. st. p.n.š. do 5. st. n.š. V srednjem veku je bil v dolini ermitaž, nad dolino pa je še vedno mogoče videti slikovite razvaline gradu Cavaillon. V 14. st. pa je v kraju dalj časa živel tudi znani pesnik Petrarca. kasneje so kraj opustošili banditi in do modernih časov je padel v pozabo.

Dolina pa je res zaprta. Če gremo ob reki Sorgue navzgor, pridemo do njenega znamenitega izvira, ki je pod 230 m visoko, popolnoma navpično steno. Kot pri vseh kraških izvirih vokliškega tipa, tam iz globoke votline navzgor včasih vre močna voda, včasih pa je izvir skoraj presušen. A v povprečju je s 630 kubičnimi metri vode še vedno peti najmočnejši na svetu. Sifon, iz katerega vre voda, je izredno globok. Od dna 230 metrske stene meri v globino še nadaljnjih 315 m. Potapljači do dna še niso uspeli priti, potop je prezahteven in prenevaren. Globino je leta 1989 izmeril robot. Izvir Vaucluse ima ogromno kraško zaledje. Vanj se stekajo podzemne vode s približno 1100 kvadratnih kilometrov ozemlja. Zanimivi so izračuni koliko apnenca je vsa ta silna voda do sedaj že morala raztopiti pod zemljo. 45 kubičnih kilometrov na leto je ogromna številka, ki kaže, da so v tisočletjih pod gorami Vaucluse, planoto Albion in gorstvom Lure morale nastati velikanske podzemne votline.

Sam kraj Fontaine de Vaucluse pa se je razvil kak kilometer pod izvirom. Danes v glavnem živi od turizma. V preteklosti je bila pomembna dejavnost izdelava papirja. Delavnice, ki so izkoriščale močan vodni tok, so danes opuščene, za turiste obratuje samo še ena. Sicer pa so glavne znamenitosti kraja: ostanki rimskega vodovoda, serkev Sv. marije, ostanki gradu in bivališč v skalah, stare hiše in mlini, delavnica papirja, nekaj muzejev in seveda sam kraški izvir.

Sredi vasi

Izdelava papirja

Ogled

Midva gor do ruševin gradu nisva šla in tako je bil načrt ogleda enostaven. S parkirišča greš enostavno ob reki navzgor do izvira in nato nazaj. Reko Sorgue prečkaš po mostu pri turističnem informacijskem centru.

Parkirišče: 43.919815, 5.127192