Güssing

6

Najstarejši grad na Gradiščanskem se vedno težje prebija skozi zgodovino. Se je pa zato s svojo ekološko ekonomijo odlično pobrala celotna občina Güssing.

Najstarejši grad v deželi

Grad Güssing je bil zgrajen že okrog leta 1157 ob tedanjem benediktinskem samostanu in je s tem na Gradiščanskem najstarejši. Stoji na markantnem vulkanskem griču (iz porfirja) in od daleč predstavlja enega najprivlačnejših motivov pokrajine. Ko se vzpenjamo po grajski poti, nam številna vrata, ki vodijo skozi mogočna obzidja, tudi razkrijejo kako zelo dobro utrjen je grad bil. Tako je skupaj s še drugimi lahko odigral pomembno vlogo pri obrambi dežele pred vdirajočimi Turki.

Grad je po obdobju stalnih menjav lastnikov v začetku 16. st. prešel v last vplivne madžarske plemiške rodbine Batthyány. Ko se je način vojskovanja spremenil, se je tudi vloga gradov začela naglo manjšati, stroški vzdrževanja pa so številne gradove spravili na rob propada. S temi težavami se je ves čas spopadala tudi družina Batthyány. Danes je grad pač turistična atrakcija, v njem je družinski muzej, gosti pa tudi gledališke predstave, koncerte in druge prireditve.

Ogled

Na južni strani je najbrž najbolje parkirati pri pokopališču, a spodaj navajam koordinate parkirišča na severni strani, od koder se najprej odpravimo v prijetno mestece pod gradom (slika spodaj levo), šele potem pa po Batthyany-Straße po ovinkih na grad. Na poti gremo skozi obrambne zidove, dokler še skozi zadnji podhod ne pridemo na prostorni vrh griča. Kadar je grad zaprt, nam preostane samo še malo uživanja v razgledih (z jugozahodnega razgledišča je lep pogled na jezerce pod gradom) in nemara obisk restavracije.

Občina Güssing

Zanimiva pa je tudi zgodba okraja Güssing. Ta je dolgo časa veljal za najbolj reven okraj Avstrije, potem pa so domači veljaki vse sile usmerili v ekološki trajnostni razvoj. Danes je Güssing zgled celotni Evropi. Energetsko je 100% samooskrbovalen, s tem so domačini prihranili ogromno denarja in z inovacijami (zlasti v ekološko tehnologijo) se nenehno odpirajo nova delovna mesta.

Parkirišče: 47.059954, 16.322623