Cislano piramide

Piramidi di Zone od daleč

Piramidi di Zone

Ker zemeljske piramide name vedno naredijo velik vtis, si nisem mogel kaj, da ne bi obiskal še zadnje večje skupine v južnem delu Vzhodnih Alp. Skupina pri Cislanu (imenovana tudi Piramidi di Zone) je malo manjša, najlepši primerki pa so enako lepi in mogočni kot v drugih najbolj znanih skupinah. Najvišji stolp je na primer več kot 30 m visok, ob vznožju meri 8 m, premer klobuka pa je več kot 4 m. Obkrožen je s še nekaj izredno vitkimi stolpi, za katere se samo lahko sprašuješ kako da še stojijo in se ob prvem vetru ne zrušijo.

Nastanek piramid je pojasnjen na drugih straneh, a na kratko: plasti mehkejšega konglomerata, ki so se tvorile od ledenih dob pred kakimi 150.000 leti naprej, nenehno odnašajo sile erozije. A na mestih, kjer na konglomeratu ležijo skale trše kamnine, te ščitijo konglomerat pod njimi pred dežjem - vsaj dokler ti "klobuki" še ohranjajo ravnovesje.


Eden od vitkih stolpov ^

<- Zemljevid poti po parku

Cislano je vasica v stranski dolini nad vzhodno obalo jezera Iseo in spada v okraj Zone. Vanjo pripeljemo iz kraja Marone na obali jezera. Parkirišča in vstop v Parco Regionale delle Piramidi di Zone" so zastonj (2019).

Ogled piramid

Na enourno, lahko krožno turo se je najbolje podati od zgoraj, iz vasi, lahko pa tudi z razgledišča ob cesti malo nižje. Označena pot je opremljena z razlagalnimi tablami.

Iz vasi gremo v smeri nasprotni urinemu kazalcu. Skozi vrata vstopimo v park, nato udobna pot obide lep travnik in se začne spuščati. Kmalu smo na razgledišču št. 1, s katerega je lep pogled na piramide od zgoraj. Sledi daljši spust (150 m višine) skozi gozd, ob hoji po serpentinah piramid ne vidimo.

V dnu doline pridemo na razcep poti in gremo levo, proti razgledišču št. 2, ki je tik pod najlepšimi piramidami. Če bi vas zamikalo pohajanje med stolpi, vedite, da poti ni in da je tako početje prepovedano. Zato pojdite le na tistih nekaj uradnih razgledišč, nato pa nadaljujte z vzponom proti jugu. Pot vas pripelje na cesto in na razgledišče ob njej. Od tam vam gor v vas ni treba iti po cesti. Lepa markirana pot gre po nekdanji starorimski cesti - Via Valeriana. Hoditi po 2000 let stari tovorni poti je prav poseben občutek!

V Cislanu je vredno obiskati tudi cerkvico San Giorgio iz 12. stoletja. Na zunanji steni je freska iz 15. stoletja, prikazuje pa svetnika, ki ubija zmaja.

Parkirišče: 45.752845, 10.114512