Szentendre

6

Mesto ob Donavi, severno od Budimpešte. Znano je po slikovitosti, lepi urejenosti in po močni srbski manjšini, ki je pribežala v tiste kraje pred Turki.

Szentendre je od Budimpešte oddaljen le slabih 20 km. Ker je bila Donava vedno pomembna prometnica, je kraj v zgodovini lepo uspeval in tudi danes živi v relativni blaginji. V njem lahko obiščemo nekaj muzejev, umetniških galerij, pa tudi sicer je lepo urejen in naklonjen turistom. Ko se sprehajamo po živahnih ulicah, nam v oči padejo napisi v srbskem jeziku. Vzrok temu je močna srbska manjšina, ki tu živi vse od časov, ko je pribežala pred Turki. No, Turki so prišli kmalu za njimi in še precej dlje na sever.

Ogled lahko začnemo s kakega parkirišča ob Donavi, ali pa v notranjosti mesta. Kakorkoli že, napotimo se na tempeljski grič (grajski grič), ki je srce mesta. Na prostorni, obzidani uravnavi stoji cerkev Sv. Janeza (St. János) z obzidja je lep pogled na mesto in proti Donavi. Nato se po enem od stopnišč spustimo proti jugu ali proti jugovzhodu, kmalu bomo prišli na Fő tér (trg), od koder je najlepše iti mimo Blagoveštenske cerkve proti severovzhodu, po ulici Bogdányi. Ta nas pripelje do Preobrazsenszke cerkve, od tam pa gremo lahko ob Donavi nazaj ali pa še malo naokrog. Tudi muzeli in galerije niso zelo oddaljeni.

<- Prihod na Fő tér ^ ->

Parkirišče: 47.669659, 19.074420