Benetke

10

Najlepše mesto na svetu. Po slavi in umetniških delih je Benetkam še nekaj mest enakih, a ne ležijo na lagunah, ki dajejo še dodatno slikovitost.

Tudi Benetke so prevelike in preveč bogate, da bi jih tukaj podrobneje popisoval. Če bi živeli kje izven Evrope, bi veljalo, da si zanje vzamemo ves dopust. Mi pa lahko pridemo večkrat, saj smo blizu. Midva palač in muzejev nisva obiskovala, so pa seveda neverjetno bogati. Če pa le pohajaš po mestu, vsakič lahko pregledaš nekoliko druge predele. Tudi bolj zakotne ulice in manj znani deli Benetk ponujajo številne izredne prizore, a preden se podamo tja, bomo gotovo najprej obiskali največje znamenitosti.

Kupimo si dnevno karto za vaporetto, najem gondoljerja je draga, romantična, enkratna zadeva. Srce mesta je Markov trg z istoimensko cerkvijo, zvonikom in Doževo palačo. Canal Grande je aorta mesta, ob njem ležijo številne najlepše palače in cerkve. Po njem se velja peljati vsaj do čudovitega mostu Rialto, če ne še malo naprej. Vse ostalo je pohajanje po številnih ulicah oziroma kanalih. Tukaj je samo nekaj slik:

Sv. Marko

Canal Grande

Kako v Benetke?

Možnosti je veliko, vsekakor ne moreš v mesto z avtom. Z velikih parkirišč v Mestrah, severozahodno od Benetk, je treba v mesto bodisi z vlakom ali z vaporettom (mesti avtobus - čoln). Če prideš v Benetke z vlakom, je do Markovega trga še kar precej hoje. Dve najini najboljši izkušnji kako obiskati Benetke, pa sta naslednji:

1. Prišli smo na kolesarski izlet. Pa ne po celini, ampak po zunanji, morski strani Benetk! En avto smo pustili v mestecu Caorle, z drugim smo se peljali v Chioggio in ga pustili tam. Potem smo si s kolesi ogledali Chioggio, se peljali z ladjo na otok Pelestrino, kolesarili po njem na drugi konec, pa spet z ladjo na Lido in spet skoraj do severovzhodnega konca otoka. Tam smo pustili kolesa in se s čolnom peljali zgolj čez preliv v osrčje Benetk. Naslednji dan smo nadaljevali s kolesarjenjem v Caorle.

2. Ker že itak moraš kupiti karto za vaporetto, je pametno parkirati na Punti Sabbione, vzhodno od Benetk (koordinate spodaj). Potem greš s čolnom ne samo na Markov trg in po Canalu Grande, pač pa tudi na zelo lepa otoka Murano in Burano. Tega ogledovanja je ravno za en dan.

Seveda pa so še druge možnosti. Iz Slovenije je včasih vozil iz Izole hidrogliser in te pripeljal naravnost v Benetke.

Most Rialto

Parkirišče: 45.446449, 12.425075