Gruyères

7

Srednjeveško mestece z gradom je pravi turistični biser kantona Fribourg. Že ko vstopaš skozi mestna vrata, čutiš, da bo na drugi strani nekaj posebnega. Potem se naenkrat z malce dvignjenega mesta odpre pogled na čudovit mestni trg z gradom v ozadju.

So srednjeveške vasi, ki te, kljub temu, da so lepo vzdrževane, s samotnostjo in resnobnim vzdušjem prestavijo stoletja nazaj, so pa tudi vasi, kakršna je Gruyères, ki s svojim bliščem v vseh letnih časih vabijo stotine turistov. Gruyères je torej prava mišnica za turiste, s prizori, ki ti vzamejo sapo, pa tudi z galerijami in umetniškimi ateljeji, ki so vse prej kot srednjeveški. Vas na griču nad rečiso Sarine in jezerom Gruyère pa je tudi na daleč znana po svojem siru.

Mesto in njegov grad

Naslov bi lahko tudi obrnili, saj se je v srednjem veku vedelo kje je živel gospodar. Tudi Gruyères je bilo tipično mestece, ki se je razvijalo ob gradu, občasno sodelovalo v tej ali oni vojni in se skozi stoletja kljub hudim časom in menjavanju vladarjev vseeno razvijalo. Danes živi predvsem od turizma, od pretekle usmerjenosti v agrikulturo pa so ohranili samo tiso, v čemer so bili najboljši.

Med glavnimi znamenitostmi sta na prvem mestu grad iz 13. st. in nekdanja kartuzija "De La Part-Dieu". Slednja je skupaj s celotno vasjo Gruyères na seznamu švicarske zgodovinske dediščine. Poleg tega pa so na tem seznamu še številne posamične hiše okrog osrednjega trga, ki izstopajo po svojih posebnostih. K skupnemu vtisu veliko prispeva tudi ohranjeno obzidje.

Na poti v mestece

Ena od mestnih vrat so na sliki na desni

Ogled mesta

Tu ni kaj dosti razlagati, saj je mestece majhno. Parkiramo na velikih parkiriščih jugozahodno od mesteca in po nekaj minutah smo že pri mestnih vratih. Mestece ima samo eno ulico, ki se razširi v trg, nato pa se skozi še en podhod nadaljuje proti gradu in parku okrog njega. Za vstop v grad je treba plačati vstopnino. Cerkev s pokopališčem pa je nekoliko na desno.

Grad

Mestna vrata

Kavarna

Parkirišče: 46.581979, 7.080304