Assisi

7

Rojstno mesto Sv. Frančiška, ustanovitelja reda frančiškanov in Sv. Klare. Mesto je polno bogate zgodovine, a večina obiskovalcev vseeno pride le zaradi "blagega svetnika".

Assisi, zgodovina in njegov samostan

Leta 1000 p.n.š. je skupina priseljencev poselila kraje v današnji Umbriji. Pol stoletja kasneje so se Umbrijci asimilirali z Etruščani, leta 295 p.n.š. so kraji prišli pod vladavino Rima. Assisi je bil eno od cvetočih mest in iz obdobja starorimskega imperija so ohranjeni številni ostanki zgradb. Ob razpadu imperija so mesto porušili Ostrogoti, nato je prišlo pod vladavino Langobardov. Skozi srednji vek je v turbulentni zgodovini mesto nenehno menjalo vladarje - od papeške države, preko Perugie do Urbina. Epidemije kuge so ga močno opustošile, kasneje je doživelo ponoven razcvet v renesansi. Po dveh uničujočih potresih leta 1997 se mesto hitro obnavlja.

Staro mesto leži na pobočjih Monte Subasia. Tam je tudi velika bazilika Sv. Frančiška, samostan, številne druge cerkve, dva gradova ter vile in ostaline iz starih časov, vse do Starega Rima. V Mestecu Santa Maria degli Angeli, spodaj na ravnini pa je istoimenska bazilika, ki je eden najbolj svetih krajev Italije. V njej naj bi mladi Frančišek slišal klic svojega poslanstva.

Ogled Assisija

Ob naših obiskih smo se vedno samo sprehodili gor do samostana, pa še malo proti vrhu hriba in nato skozi stari del mesta spet dol na parkirišče. Kompleks bazilike Sv. Frančiška je velik in si je zanj dobro vzeti kar nekaj časa. Gradnja se je začela takoj po kanonizaciji Sv. Frančiška v 13. st. Poleg lepe arhitekture, lahko občudijemo tudi freske Cimabueja in Giotta.

Po ulicah starega dela mesta

Trg pred baziliko Sv. Frančiška

V samostan

Jaslice

Obisk bazilike Santa Maria degli Angeli boste pa verjetno organizirali tako, da se boste tja odpeljali z avtom. Tudi peš ni daleč, a na pot ni videti nič zanimivega.


Parkirišče: 43.072580, 12.606887