Nekropole Sovana

7

Zahodno od Sovane je večji kompleks etruščanskih nekropol, izdolbenih v mehko vulkansko kamnino. Še močnejši vtis kot same grobnice naredi dolga, globoko v skalo vsekana dohodna cesta.

Celotno območje je urejeno za obisk pod imenom Parco archeologico del Tufo. Zahodno od Sovane je Tomba Ildebranda. To je nekaj metrov velika grobnica, v celoti vsekana v skalo. Prav zaradi tega, ker je tuf mehka kamnina, je velik del grobnice že povsem uničen. Do grobov vodita dve stopnišči, vidni so tudi dekorativni elementi. Poskusi rekonstrukcije kažejo, da je bila grobnica podobna grškim templjem. Grobnica naj bi bila iz 3.-2. stoletja pred našim štetjem. Ime ni povezano z Etruščani, grobnica se imenuje po papežu iz 11. st., ki je bil rojen v Sovani.

Nedaleč stran je takoimenovana "Via Cave". Etruščani so daljše etape svojih cest vsekali globoko v živo skale (pri Savoni v tuf). Tako lahko hodimo delu ceste, ki je kakor kanjon. Nihče ne ve, zakaj so si dajali toliko opravka, saj je bil izkop prav monumentalno delo. Bližina grobnic še bolj poudarja skrivnost teh cest. Na stenah so arheologi našli tudi etruščanske znake.

Obisk grobnic in ceste

Če pripeljemo iz Sovane, je parkirišče ob levem ovinku. Z njega nas proti grobnicam vodi označena pot. Do grobnice Ildebrande je le nekaj 5 minut hoje. V bližini so še druge, manjše grobnice. Če po poti nadaljujemo, nas popelje proti vzhodu in kmalu pridemo do ceste vsekane v skalo. Po njej gremo lahko do konca (ko izstopi na travnike), nato se preprosto vrnemo.

Parkirišče: 42.658305, 11.634847