Grad Školj

7

Grad je danes močno razpadel, a samotnost kraja ter lepa narava kar vabita k izletu. Na njem si bomo ogledali kanjon Reke vzhodno od Škocjanskih jam, grad in še kaj. Izlet je najbolje narediti s kolesi.

Razvaline gradu Školj

Preden Reka priteče do Matavuna in tam naredi čudež z imenom Škocjanske jame, nekaj kilometrov teče po lepem kanjonu, ki je zaradi bližine svetovne znamenitosti kot izletniški cilj kar malo v senci. In vendar je kanjon še tudi vključen v Regijski park Škocjanske jame, po njegovi severni strani pa gre markirana pot, ki na svoji polovici pride do skrivnostnih razvalin gradu Školj.

Grad Školj

Grad stoji na prepadni skalni vzpetini na severnem (desnem) bregu Reke. Beseda školj pomeni čer, ki lahko gleda bodisi iz morja ali pa iz kakšne druge uravnave. Zgrajen naj bi bil v 13. st., v pisnih virih pa se omenja leta 1426. Lastniki so bili Devinski grofje, nato grofje Walsee, po izumrtju teh pa avstrijski vojvode, ki grad dajo v upravljanje družini Ravbar, za njimi pa družini Neuhaus. Od teh je grad kupil Janez Krstnik De Leo, od njega pa baron Janez Franc Rosetti, ki je grad v 16. st. prenovil. Na Valvasorjevi sliki še prav dobro izgleda, a pod lastniki, ki so sledili Rosettiju je naglo razpadel.

Opis izleta

Izlet seveda lahko načrtujemo po svoje, a ena ideja bi bila takale:

Najprej se z avtom odpeljemo do mosta, ki gre čez Reko južno od vasi Famlje. Tam nekje skrijemo bicikle in se odpeljemo v Matavun, kjer na velikih parkiriščih za Škocjanske jame pustimo avto. Seveda si gremo lahko ogledat tudi jame, a to je že povsem drug izlet, ki zahteva precej dodatnega časa. Za zgolj naš izlet se odpravimo proti severu v vas Škocjan, si jo ogledamo, nato pa nadaljujemo do turistične kmetije v Betanji in po markirani poti naprej. Na prvem križišču poti nas markacije usmerijo ostro desno in po poti se spustimo do Reke. Sedaj se začne najlepši del poti - sprva ob vodi, ko kanjon postane težko prehoden, pa se pot dvigne iz njega in po robu travnikov nadaljujemo proti jugovzhodu. Kmalu pridemo do razvalin gradu Školj in si jih ogledamo.

V nadaljevanju se pot spet spusti v kanjon. Ta del je nekoliko zahtevnejši, a steza je dobra in večjih tečav ni. Če se ozremo, nad skalami vidimo ruševine gradu. Nato se pot ob Reki oziroma nad njo nadaljuje do vasi Famlje. Tam gremo desno na most, poiščemo kolesa in se po glavni cesti vrnemo v Matavun.

Parkirišče: 45.662841, 13.988927