Grad Eltz

8

Eden najlepših gradov Nemčije. Skriva se v gozdovih nad reko Mosel in je bil v zadnjih 400 letih redno obnavljan.

Če potujete ob reki Mosel, tako, kot sva na primer midva tri dni potovala s kolesi, je vsekakor vredno nekaj časa nameniti skoku vstran, v gozdove nad reko in si ogledati ta pravljično lepi grad.

Grad

V tem srednjeveškem gradu iz 12. st. družina Eltz živi že 33 generacij. Ta grad je eden zelo redkih na levem bregu Rena, ki nikoli ni bil porušen. Zadnjih 400 let ga vzorno obnavljajo. Grad stoji na 70 m visoki skalni vzpetini nad okljukom istoimenskega potoka. Že od časov Starih Rimljanov je tam mimo šla pomembna trgovska pot. Gozd, ki v sicer kultivirani pokrajini še vedno obdaja gozd, je kot del Nature 2000 zaščiten.

Grad je v lastništvu skupnosti več dedičev, tako je v zadnjih letih v preko 100 prostorih gradu živelo okrog sto članov družin, ki imajo grad v lasti. Najstarejši del gradu je romaneskni stolp, ji je bil zgrajen na mestu, kjer je bila že od 9. stoletja naprej preprosta graščina. Kasneje je bil grad večkrat dograjevan (v gotskem slogu). Razkošje gradu je vidno v gradnji (vsaka od sob je na primer ogrevana) in v bogati opremi prostorov. Danes sta dve tretjini gradu odprti za turistične obiske.

Dostopi

Običajen avtomobilski dostop nad grad pripelje s severa, s planote pri kraju Münstermaifeld. Od tam peljemo skozi Wierschem do parkirišča na spodaj navedenih koordinatah. Od tam je do gradu še nekako 20 minut hoje, najbolje je iti mimo visokega razgledišča, s katerega je lep pogled na grad pod nami. Lahko pa naredimo tudi krajšo krožno turo.

Če pa h gradu želimo priti z juga, od reke Mosel, je avto najbolje pustiti kar blizu glavne ceste, bodisi v kraju Müden ali pa v kraju Moselkern. Iz Müdna gremo po cestah in kasneje kolovozih naravnost proti severu, iz Moselkerna pa po Eltztal (dolini potoka Elz). S kolesom bomo rabili vsaj 1 h, pa tudi kar nekaj vzpona in kasneje sestopa bomo naredili.

Vstop v restavracijo in na dvorišče gradu je prost, če pa hočemo videti prostore, opremo in zakladnico, pa moramo plačati vstopnino.

Parkirišče: 50.211798, 7.339315