preseravanje_10

Prešeravanje 2010

Z 19. na 20. februar

Uvodni pozdrav

K pozdravu zbranih sta bila najprej pozvana lanskoletna laureata Sašo in Marty. Marty je iz žepa izvlekel napačno besedilo, Sašo pa je povedal naslednje:

"V veliko čast mi je in veselje pozdraviti tako brezglavo množico.

Leto 2009 je moje rame okronalo s plišastim netopirjem iz IKEE, kar je brez dvoma eden večjih dosežkov v mojem življenju. Zasluga zanj pa ni le moja lastna, marveč gre v določeni meri tudi vam, ki se vztrajno ponavljate ob istem letnem času na istem kraju.

Nekateri izmed vas pa ste tu nemara prvič.

Zato ne bo odveč, če namenim petindvajset besed tudi samemu dogodku, ki nas je nocoj združil za obloženo mizo.

Prešeravanje je vsekakor velik dogodek na visokem nivoju, saj se tradicionalno odvija prav na vrhu stopnic - in to v hiši, ki premore tudi druga nadstropja.

Dame in gospodje,

naj se vam na koncu zahvalim za pozornost in tudi vam zaželim uspešen nastop ter visoko uvrstitev na tokratnem Prešeravanju."

Potem sta laureata dobila skromni darilci, pletene nogavice, ene so pozabljene še vedno na podstrehi, nakar smo se v prednastopni tremi lotili hrane in pijače.

Nastopi

Žreb je določil naslednji vrstni red nastopajočih - sledi povezavam:

1. Neža je kot se debitantki spodobi, potegnila prvi nastop. Predstavila je dedeistično poezijo, katere bistvo si bo na podlagi prispevkov tolmačil vsak sam, izraz dedeizem pa očitno izvira iz besede deus. Sledil je Haiku venec z akrostihom Kisla trma, tretji prispevek pa je bil konglomerat po Prešernu.

2. Štulc je organizatorju pustil s posvetilom podpisano zbirko Črno in belo v barvah, iz katere je predstavil kar dve pesmi.

3. Sašo je za spremembo letos predstavil dramo Uspavanka za kralja, ki je v vsej svoji dramatičnosti uspela kralja uspavati in ni gotovo, če je potem slišal tudi bis, ki prav po prešernovsko zapoje Pevcu.

4. Jasmina je harmonično ujela duha Shakespearovega časa - sonet velikega pesnika je predstavila s pomočjo kombinacije shakespearovskega Powerpointa in flip-charta.

5. Nepripravljenemu Vidu ni preostalo drugega, kot zateči se k improvizaciji in klasičnemu repertoarju. V uvodnem besedičenju se je navezal na aktualne družbene razmere, opisal pojav niti-niti generacije in niti-niti-niti generacije (prva niti ne dela, niti ne študira, druga pa povrhu niti ni prijavljena na zavodu), nato je pojasnil, da se prešeravanje odvija v hiši v Kranju, v kateri živijo štiri generacije in vendar ni v njej niti enega otroka, nato pa se je preko afere z bull mastifi navezal na letošnjega Prešernovega nagrajenca (Kostja Gatnika) s pesmijo na njegovo Magna purga temo.

6. Večer se je stopnjeval z izvedbo izvirne skladbe za čelo in klavir H. Nadižarjeve, ki ji je takoj sledila recenzija Janeza Štera. Če žal drugi nastopi niso posneti v obliki videa, je k sreči organizatorjem uspelo zajeti gibljive slike s tega izjemnega nastopa - ponovitev sicer, a bila je enakovredna prvemu nastopu.

7. Martyja je, kot običajno, s svojo prozno obliko spet navdihnil Agro.

8. Drejc je tokrat v proznem prispevku orisal nevarnosti organizacije. Srhljivka se odvija v bolnišničnem okolju in dvoumnost se razplete šele v zaključnem stavku.

9. Lenart - prvi laureat prešeravanj se je tokrat preizkusil v poeziji in to še filozofski povrhu. Na koncu se vseeno konča s krpo za brisanje prahu.

10. Vesna je za ogrevanje morala izliti iz sebe nekaj, kar ji leži. Na izust je recitirala število pi na 50 decimalk, in nejeverni publiki ga je morala povedati dvakrat, da smo lahko primerjali. In je bilo res obakrat enako. Po tako uspešnem nastopu je moral slediti še literarni bis.

Glasovanje in razglasitev zmagovalcev 2010

Na ustaljen način sta glasove in utemeljitve zbrala Michelle in Drejc. Mnenja so bila seveda deljena, a na koncu je zmaga nedvoumno pripadla Heleni in Džonu. Zmagovalec prešeravanja 2010 je torej skladba za čelo in klavir Moje misli in njena takojšnja recenzija.

Po uradnem delu

je prešeravanje seveda z le malo okrnjeno udeležbo trajalo nekako do petih zjutraj.

Duo Riži-biži je muziciral, pritegnili so še drugi (med drugim je bila celo ponovno izvedena uglasbena varianta Magna purga teme).

Nato je po podstrehi zaokrožila zgodba o fenomenalnem tekmovanju iz neposrednega prevajanja poezije iz angleščine, ki je potekalo nekje v Kranju. Drejc je našel originalno angleško besedilo, Sašo pa je glasno povedal svoj neposredni prevod v slovenščino.

Proti jutru smo se lotili "slepega" pisanja izrekov in haikujev. To se gre tako, da vsak napiše prvi del izreka, prepogne list in ga da sosedu, ki izrek dokonča, ne da bi videl prvi del. Pri haikujih pa list potuje do treh avtorjev, vsak napiše eno vrstico. Izbor nastalega je tukaj.

Proti peti uri um še vedno ni dal miru Vesni, Sašotu in Vidu, da se ne bi lotili problema, ali je mogoče vseh 9 cifer (od 1 do 9) razvrstiti v 3 x 3 matriko tako, da bodo enake vse vodoravne, navpične in obe diagonalni vsoti. Sašo je cifre hitro pravilno razmetal:

Sašo je bil sploh v formi, na primer tudi, ko je Martyju razlagal kako preprosto je zložiti Rubikovo kocko. "Imaš tako ali tako samo dve potezi - kako vogal zavrtet in kako premakniti stranico..."