Collioure

7

Eno najlepših mest francoske sredozemske obale, tik ob meji s Španijo. Čudovit zaliv, ki ga straži potenten stolp-zvonik, vanj pa se stekajo vse ozke uličice, na južni strani pa stoji mogočna kraljevska palača.

Opis in zgodovina

Videti je, da je bilo mesto ustanovljeno v zgodnjem srednjem veku (7. st.), nekako v času, ko so temu delu Sredozemlja vladali Vizigoti. Kasneje je bilo predmet obmejnih sporov med Francijo in Španijo, saj je le nekaj kilometrov oddaljeno od sedanje meje. Pod vladavino Ludvika XIV je vojaški inženir Vauban tudi tu dogradil trdnjavo in obzidje. Kljub temu so leta 1793 Španci mesto za eno leto še zadnjič zasedli.

Danes je Collioure živahno turistično mestece, že nekaj desetletij se v njem zbirajo priznani umetniki, zlasti vizualnih usmeritev, ki jih navdihuje mogočna kraljeva palača, obzidja, ozke mediteranske ulice in še zlasti nekdanji svetilnik, ki je bil spremenjen v zvonik cerkve Notre-Dame-des-Anges in je postal pravi simbol mesta.

Pred sedanjim kraljevim gradom je na obali stalo že več manjših gradov. V začetku 13. st. so jih Templarji povezali v en sam mogočen grad. Španski Habsburžani so v 16. st. zgradili moderno utrdbo, sredi 17. st. so mesto in grad zavzeli Francozi in nato se je konec 18. st. zgodba še enkrat ponovila. Med drugo svetovno vojno je bil grad nekaj časa jetnišnica, danes pa je ena največjih turističnih znamenitosti pokrajine. Poleg kraljevega gradu je nad mestom še več utrdb različnih starosti.

Notre-Dame-des-Anges je bila zgrajena konec 17. st., na ukaz Vaubana, da je treba svetišče prestaviti z obrobja mesta v varno središče. Za zvonik so uporabili nekdanji svetilnik in posrečena struktura je danes pravi simbol mesta.

Ogled

Kar zadeva ogled Collioure, je razmisleka vredno ali se odločimo tudi za pohajanje po širši okolici, eli ne. Midva se nisva in tudi v grad nisva šla. Zagotovo pa je lep pogled na mesto, če se povzpnemo tudi do trdnjave Saint Elme. Pot gre čez grič z mlinom na veter. Ogled palače in gradu zahteva tudi dodatno uro. Samo mesto pa razmeroma hitro lahko prehodimo. S parkirišča smo v nekaj minutah v starem delu mesta, ki je tik nad mestno plažo in zalivom. Po ozkih ulicah se spustimo do zaliva, gremo po plaži do Notre Dame in po nasipu najbrž še naprej do kapele Saint-Vincent. Od zaliva se najbrž ne bomo kar tako na hitro poslovili, ampak nazadnje se po ulicah starega mesta pač le še vrnemo na parkirišče.

Parkirišče: 42.529756, 3.079494