Bergamo

7

Zgodovinsko mesto ima čudovito staro mestno jedro (Citta Alta). Tam je Piazza Vecchia s prekrasnim vodnjakom, okrog trga pa so nanizane lepe palače. Malo naprej sta Duomo in Cappella Colleoni.

Capella Colleoni

Bergamo je eno najpomembnejših mest na obronkih Padske nižine in taka je bila tudi njegova vloga v zgodovini. Razcvet, ki se je začel s keltskimi Cenomani in nadaljeval v obdobju Starih Rimljanov, so prekinili Huni, hi so mesto povsem uničili. A v času kraljevstva Langobardov je mesto spet pridobilo na pomenu in njegova usoda je bila podobna drugim mestom Lombardije. Kljub industrializaciji je eno redkih mest, ki med II. svetovno vojno niso bila uničena.

Stari del mesta

V zgornjem starem delu mesta je nemara najlepši Stari trg s svojim čudovitim vodnjakom. Okoliške palače delujejo zelo skladno, trg je prostoren in »diha«, figure okrog vodnjaka pa že stoletja potrpežljivo v ustih držijo težko verigo.

<-- Stari trg ^

Skozi arkade palače Ragione se napotimo na sosednji trg, kjer se zablešči sijajno pročelje kapele Colleoni. Ta se je namreč ustopila malo pred sosednjo, mogočno cerkev Santa Marie Maggiore, je bila pač narejena kasneje. Condottiere Bartolomeo Colleoni se je žele odkupiti meščanom in Bogu, ker so njegovi vojaki cerkev močno poškodovali. In je sebi in svoji ljubljeni hčeri Medei dal zgraditi svetišče, mimogrede se je pa seveda še malo zrinil v ospredje. Kot rečeno, Santa Maria Maggiore je tik levo za njo, Duomo še bolj levo za palačo Ragione, baptisterij pa desno.

V podhodu palače Ragioni

Kapelo je zasnoval Giovanni Antonio Amadeo, za okrasje so poskrbeli poleg njega še številni mojstri od blizu in daleč. Potem, ko se naužijemo pogleda na izredno lepo pročelje, vstopimo v notranjost, ki name vsakič naredi malo manj močan vtis. Pač številni kipi, sarkofaga, in na kupoli freske.

Dostop

V zgornji Bergamo se sicer lahko pripeljemo z avtom, a zelo verjetno je, da bomo morali parkirišče plačati. Poiščimo si ga sami, koordinate Starega trga pa so spodaj.

Parkirišče: 45.704042, 9.662886