Barcelona

10

Eno najlepših mest na svetu. Sicer ne tako veliko in pomembno kot na primer London, Rim ali Pariz, pa zato z navdihom genialnega Gaudija.

Casa Batlló - salon

V Barceloni sva bila tri ali štiri dni. Dovolj, da kar nekaj vidiš, pa veliko premalo, da bi videl vsaj večino najlepših in najzanimivjših stvari. Tu so živahni utrip mesta, izjemne zgradbe, stari, zgodovinski del mesta, a to je šele začetek zgodbe. Več ko bereš o znamenitostih mesta, bolj začenjaš razumevati, da bo tvoj čas bivanja v njem prekratek.

Pri velikih mestih te moje strani ne morejo podati izčrpnih opisov in tudi pri Barceloni se bom omejil samo na nekaj osebnih vtisov. Ikone na Googlovem zemljevidu kažejo obiskane znamenitosti. Tam si pri vsaki oglejte nekaj slik in preberite kratek opis. Le nekatere znamenitosti imajo pa tudi še svojo posebno stran. Povezave nanje so tukaj in na ikonah na zemljevidu.

La Rambla

To slovito ulico, pravo aorto Barcelone, vsi poznajo in na njej je zares živahno. Po njej je v času najinega obiska sicer tekel promet, ki pa ni bil moteč, saj je dovolj široka in z veliko prostora za pešce. Na ulici je vedno polno ljudi, nastopajočih umetnikov, ob njej pa so številne imenitne zgradbe. La Rambla se na jugu začne v slikovitem starem pristanišču, kjer je spomenik Kolumbu, nakupovalno središče in še kaj, nato pa teče proti severu do Katalonskega trga.

Živžav na ulici

Pri spomeniku Krištofu Kolumbu

Gotska četrt

To je stari del Barcelone, vzhodno od Ramble. V spletu ozkih ulic in manjših trgov je vse polno znamenitosti, od ostankov rimskega mesta, preko monumentalnih zgradb iz srednjega veka in kasnejših stoletij (večina znamenitosti je celo iz 19. in 20. st.). Tu sta barcelonska katedrala (ki je novejšega datuma) in srednjeveška cerkev Sv. Marije, tu so številne palače in trgi. Midva sva v tiste ulice zavila dvakrat in obakrat sva si Gotsko četrt ogledovala po pol dneva.

Carrer del Bisbe

Katedrala Sv. Eulalije

Sv. Marija

Atrij

Gaudijeve znamenite hiše

Antoni Gaudí (1852-1926) je bil katalonski modernistični arhitekt, katerega največ znamenitih del je v Barceloni. Na aveniji Passeig de Gràcia sta dve od njegovih najbolj znanih vil: Casa Batlló in Casa Milà. Midva sva imela priložnost ogledati si prvo vilo tudi od znotraj. Res izjemna arhitektura in vzdušje!

Casa Batlló

Casa Batlló, znameniti detajl s strehe

Casa Milà

Lluís Domènech i Montaner: Casa Lleó Morera

Park Güell

V običajnem parku ljudje med sprehajanjem občudujejo naravo in vanjo postavljena kakšna umetniška dela, v tem Gaudíjevem parku pa hodimo od ene barvite arhitektonske znamenitosti do druge. Simbol parka je živopisan zmaj iz keramike, potem pa je na precej velikem, razglednem kompleksu nad mestom precej kapelic, stolpičev, razgledna ploščad in številne pasaže z nenavdnimi stebri. Nekaj je tudi okrasnega rastlinja, vse skupaj pa služi kot hrana za čovekova čutila. Nekaj ur v parku prav hitro mine.

Ob vhodu v park

Gaudíjeva arhitektura

V parku

Arkade

Sagrada Familia

Ta cerkev je seveda Gaudíjevo najbolj monumentalno delo in je prav tako nenavadna in originalna, kot druge zgradbe. Ogromen, s številnimi detajli nasičen kompleks se dviguje visoko nad mesto. Ob ogledu takoj ugotoviš, da cerkev še gradijo in tudi vstopnina gre menda vsa v izgradnjo. Koliko se držijo prvotnih Gaudíjevih zamisli, je težko ugotoviti, a načrti so megalomanski. Štirje osrednji, najvišji stolpi sploh še niso zgrajeni, cerkev pa že sedaj sega v nebo. Gaudí je bil zelo veren in ni naključje, da je njegova ustvarjalnost prav pri Sagradi Familiji kar eksplodirala.

Sagrada Familia

Vzhodni portal

Notranjost cerkve

Skulptura

Seveda Barcelona ni samo Gaudí. Mesto je še polno drugih znamenitosti. Vse pa je usmerjeno v umetnost, v radoživo čaščenje lepega. Med najpomembnejšimi znamenitostmi, ki jih nisva obiskala, so na primer: Palau de la Música Catalana, Hospital de Sant Pau, Narodni muzej umetnosti, razgledni hrib Montjuïc, Akvarij in še mnoge druge.

Torre Agbar

Picasso

Procesija v Gotski četrti

Slavolok zmage

Ena modernih zgradb