Grad Kamen

6

Čeprav v ruševinah (grad je delno obnovljen), je Grad Kamen še vedno eden od simbolov zgodovine dežele Kranjske. Poleg samega gradu bom na kratko opisal še nekaj bližnjih znamenitosti.

Arheološke raziskave kažejo, da ljudje v teh krajih živijo že od neolitika dalje. Najdišča sicer lahko tudi obiščemo, a tam, roko na srce, ni kaj dosti videti. Najdbe so "na varnem" v različnih slovenskih muzejih - hkrati pa, o tem sem prepričan, jih zato vidi tudi manj ljudi. A če je v begunjskem koncu kaj vredno obiskati, je to mogočni grad Kamen.

Zgodovina gradu

Arhivi govorijo, da je bil grad zgrajen verjetno v 12. stoletju, lahko pa, da tudi že prej. Takrat je nadziral pomembno tovorno pot, ki je šla po dolini Drage, pa čez Prevalo do prelaza Ljubelj in naprej. Lastniki gradu so se menjavali in grad tudi povečevali. Kasneje je bil v lasti znamenite družine Lambergov. Njihovo junaštvo (Krtištof Lamberg je bil zmagovalec najdaljše serije viteških turnirjev) je prešlo celo v ljudske romance. Kdo ne pozna zgodbe o dvoboju Pegama in Lambergarja, ki je odmevala v ljudstvu še stoletja, tako da je odmeve ujel celo Levstik in jih zapisal v povesti o Martinu Krpanu. Danes je grad v glavnem v ruševinah. Ko so sredi Begunj gradili graščino, v kateri je danes psihiatrična bolnica, so menda sklenili živo verigo in z gradu odnesli vso strešno opeko. Potem zgradba še hitreje razpada, seveda. Deli gradu pa so danes vseeno obnovljeni in urejeni za turistični obisk.

Okolica gradu

Blizu Gradu Kamen je jama Zijalka, kraj, kjer so živeli ljudje že v neolitiku. Danes so sledi ljudi komaj še vidne, v stenah pa visi nekaj klinov in vponk, ki izdajajo poligon za plezalce. Še malo naprej je skrivnostni Škratov gradič (imenovan tudi Hudičev gradič*). Ta pa, izgleda, še ni razkril vsega, kar ima povedati. Votline v apnenčastih stenah visoko nad stezo so zazidane, v zidu pa je videti samo line, premajhne, da bi skoznje kdorkoli vstopil. Dostop do gradiča je prepovedan - nihče ne ve čemu. Če gre zgolj za varnost - do tja gor je slabih 20 m plezanja nekako II. stopnje zahtevnosti. Tisti, ki so kljub vsemu bili gori, niso opazili nič posebnega, sistematičnih raziskovanj pa se izgleda še nihče ni lotil. Že od nekdaj se gradu Kamen drži legenda, da je bil v zgornjem stolpu skrivni izhod, ki je vodil v votline v stenah nad gradom. A kakšne podzemne povezave jame Zijalke ali Hudičevega gradiča z gradom do sedaj še nihče ni našel**.

Pa pojdimo po poti še malo naprej, stran od gradu. Kmalu pridemo na kraj, ki se mu reče Njivice. Tam so arheologi našli sledi utrjene naselbine iz časa železne dobe. Stvar seveda ni povezana z gradom, lepo pa dopolnjuje kulturno sliko begunjskega okoliša.

Ogled

Za ogled zgolj gradu zadostuje, če se nanj napotimo s parkirišča pod grajskim poslopjem. Seveda se splača iti prav na vrh, kajti najvišji stolp je hkrati tudi najstarejši del gradu. Tam so skrite vse skrivnosti o tajnih izhodih in druge. Iz zgornjega stolpa je tudi izhod na Lambergovo pot, ki nam razkrije znamenitosti širše okolice.

Lambergova pot. To je turistična pot, ki obišče glavne znamenitosti doline Drage. Uradno se začne v Domu v Dragi, na 696 m, nato pa gre po dolini navzdol. Preden pride do gradu Kamen, obišče še grobišče talcev, naslednji cilj pa je že grad Kamen. Iz zgornjega stolpa nasto nadaljujemo pohod po dobri poti, ki prečka pobočje Jamarskega vrha do jame Zijalka, pa naprej pod Hudičevim gradičem, od koder se povzpne na Njivice in z njih sestopi na parkirišče Krpin. Od tam je treba seveda priti še na izhodišče pri Domu v Dragi, razen, če se poti ne lotimo v obratni smeri in si v koncu Drage pripravimo bicikle za vrnitev.

___

* Legenda pravi, da, ko so gradili grad Kamen, se je tem prizadevanjem uprl sam hudič. Vse, kar so zgradili čez dan, jim je ponoči podrl. Ko je bilo ljudem tega dovolj, so ga z zvijačo premamili v votlino v steni za gradom in jo naglo zazidali.

** Nekateri oporekajo, da ime zgodnjih lastnikov gradu "Von Luegg" izvira iz dejstva, da je bil prvotni grad Kamen v votlini - češ, da so zgodnji zgodovinopisci zamešali grad Kamen in njegove lastnike s Predjamskim gradom, ki ima dejansko povezavo s podzemnimi jamami in skoznje tudi skrivni izhod.


Parkirišče: 46.381220, 14.216770