Schöllenen

Soteska Schöllenen, Hudičev most

7

Nekoč eden najbolj spektakularnih transportnih orehov v Alpah. Priti čez St. Gotthard še ni bilo dovolj, čeprav si tam prišel čez Alpe s premagovanjem enega samega visokega prelaza.

Iz Andermatta, v osrčju Alp, proti severu teče reka Reuss, ki se kasneje izlije v Vierwaldstädter See. Ker je med severnoitalijansko ravnino in Andermattom samo prelaz St. Gotthard, to pomeni, da je to edina povezava čez Alpe, ki gre samo čez en prelaz. A takoj pod Andermattom Reuss zgrmi v ozko sotesko in tam je bil prehod vedno težaven. V starih časih (sredi 12. st.) je sotesko obšla steza, ki se je s pomočjo številnih stopnic dvignila kar na 1800 m. V jeziku rumantsch se stopnicam reče scalinae, od tod kasnejše ime Schöllenen.Vsi mostovi Schöllenena

Potreba po jezdni poti je po letu 1220 narekovala izgradnjo prvega lesenega mosta. Kot na več mestih, je tudi tu nastala legenda, ki pravi, da je most zgradil hudič, ki je v zameno za to zahteval dušo prvega bitja, ki bo šlo čez most. Tudi tu naj biljudje naščuvali psa (po drugi obliki legende kozo) in besni Zlodej je pograbil veliko skalo, da bi most podrl. Sveti mož (v drugi verziji pa stara ženica) mu je namero preprečil, skalo (ki je kasneje doživljala še zelo pestro zgodovino), pa še danes vidimo ob cesti. Twärrenbrücke je imel izreden strateški pomen.

leta 1595 je novi kamniti most zamenjal lesenega. Pravzaprav se je tega oprijelo ime Hudičev most. Leta 1708 je bila že zgrajena nova cesta, vključno s tunelom (prvim v Alpah). Leseni most je bil opuščen in se je kmalu podrl. Leta 1830 je bila končana gradnja mostu, po katerem je kasneje že lahko tekel tudi avtomobilski promet. Stari kamniti most se je podrl leta 1888. Najmodernejši most in tunel pa sta iz leta 1958.

In kaj je tu delal ruski general Suvorov?

Če se peljemo čez St. Gotthard bomo prvi spomenik Sovorovu videli že na prelazu. Blizu Hudičevega mosta pa je še eden - tam je menda celo krpa ruskega ozemlja. Švicarji so Suvorovu hvaležni, saj jim je v napoleonovskih vojnah precej pomagal ubraniti se Francozov. Sovorov je bil genialen vojskovodja. Ne le, da je zmagal v 63 velikih bitkah (in v nobeni izgubil), pomemben je tudi za razvoj vojaške doktrine. Že skoraj kot 70-leten general je bil poslan v Italijo, kjer je premagal Francoze v več pomembnih bitkah (nikoli pa se ni neposredno spopadel z Napoleonom, katerega je kot vojaka zelo cenil). Nato bi se pri Zürichu moral združiti z drugo veliko vojsko (Ruso, Avstrijcev,...) in treba je bilo z 18.000 Rusi in 5.000 Kozaki čez Alpe. V soteski Schöllenen so Francozi most skoraj čisto podrli, a Suvorov je ukazal zvezati hlode s šali, ki so jih nosili njegovi poveljniki. V napadu z veliko žrtvami so se Rusi prebili in kasneje z minimalnimi izgubami vrnili domov.

Ogled kraja

V sotesko se je najbolje pripeljati po stari cesti in parkirati pred mostovi. Od tam gre čez razpenjeno reko brv in markirana pot za turiste. Popelje te čez pobočja zahodno od mostov in se tudi toliko dvigne, da je z nje zelo lep pogled na sotesko (velika slika zgoraj). Nato se počasi spusti k staremu mostu, ki ga doseže na slikovitem kraju. Vračamo se čezenj, nato pa gremo mimo restavracije in kar naprej po poti do spomenika Suvorovu. Tam so v bližini tudi plezališča in znana "Ferrata Diavolo". Po ogledu se vrnemo na parkirišče. Skupaj nam pot vzame dobre pol ure, ogledovanje pa tudi toliko.

Parkirišče: 46.646739, 8.590393