Dinan

6

Dinan je staro srednjeveško mesto ob bretonski reki Rance, ki ga je od nekdaj povezovala z morjem in hkrati omogočala trgovino z notranjostjo. Daljše pohajanje bo razkrilo številne znamenitosti.

Opis in zgodovina

Središče Dinana se je razvilo na robu strmega brega nad reko Rance, pristaniški del pa seveda spodaj ob reki. Oba dela mesta povezuje slikovita ulica Rue Jerzual - na dolgem klancu stoji cela vrsta pisanih srednjeveških hiš. Most čez Rance pri Dinanu je bil dolgo najbolj severni prehod čez to reko, šele v 60-tih letih prejšnjega stoletja so še bolj severno naredili zaporo za plimovanje, čez katero gre tudi cesta. Zgornje mesto je še vedno obdano z močnim obzidjem, katerega sestavni del je tudi vse obvladujoči grad.

Tour de l'Horloge

Stari del mesta

Kraj je bil naseljen že od neolitika naprej, srednjeveški razvoj pa se je začel z 11. st., ko so v mestu ustanovili benediktinski samostan. V naslednjih stoletjih je nastalo močno utrjeno srednjeveško mesto, iz katerega so v smeri pomembnih bližnjih mest vodila mestna vrata. V 15. st. je bilo obzidje obnovljeno, v 16. st.pa je skupaj z drugimi bretonskimi mesti tudi Dinan prešel pod francosko krono. Burna zgodovina se je sicer nadaljevala vse do II. svetovne vojne, a večjega uničenja mesto ni doživelo.

Ogled

Rue Jerzual

Dinan s severnega obzidja

Parkiramo lahko kjerkoli jugozahodno od starega mestnega jedra, a ker želimo videti tudi pristanišče, morda ni slaba ideja parkirati tam, se malo razgledati po njem, nato pa se po slikoviti Rue Jerzual povzpeti v zgornje mesto. Desno pred nami je Église Saint-Malo, od te pa je najbolje iti malo nazaj in proti jugu v stari del mesta. Ena večjih znamenitosti je Tour de l'Horloge. 45 m visoki stolp iz 15. st., vzhodno od njega, že blizu roba nad reko, pa je stara bazilika Saint-Sauveur iz 12. st. Z roba parka ob baziliki je lep pogled na reko Rance in pristaniški del Dinana. Grad Dinan je nekoliko oddaljen, v južnem delu mesta.

Saint-Sauveur

Rance in Port de Dinan iz parka ob baziliki

Parkirišče: 48.457642, -2.037670