Dresden

8

Zaradi svojega političnega vpliva proti vzhodu, je Dresden zgodovinsko eno najbolj bogatih, pa tudi najlepših mest Nemčije. Njegova arhitektura, pa tudi druge umetnine in kulturni dogodki, ki se v mestu odvijajo, so zbirka samih presežnikov.

Kraljevi grad (levo) in katoliška cerkev (desno)

Frauenkirche

Hausmannsturm

Dresden je poleg Leipziga drugo največje mesto Saške. Razvilo se je ob reki Labi, v bližini današnje meje s Češko, zgodovinsko mestno jedro leži ob južnem bregu reke. V Dresdnu so dolgo imeli svojo prestolnico Saški kralji in elektorji, bili so tudi v personalni unijo s poljsko kraljevo rodbino in so svoj vpliv širili daleč na vzhod. Pomemben vir moči in bogastva pa sta bila tudi nadzor nad trgovino in posest bogatih rudnikov v bližini. Zaradi svojega baročnega in rokoko mestnega središča je bilo mesto znano kot pravi dragulj. A med drugo svetovno vojno so ga zavezniki s hudim bombardiranjem skoraj zravnali z zemljo. Številne zgradbe, med njimi tudi znamenita Frauenkirche, so bile obnovljene šele več kot 50 let po vojni.

Nekaj največjih znamenitosti

Med sakralnimi znamenitostmi velja izpostaviti obe največji cerkvi. Prva je Frauenkirche. Prvotna rimokatoliška cerkev je med reformacijo postala protestantska in v 18. st. je bila nadomeščena z izjemno baročno luteransko zgradbo. Njena kupola je ena največjih v Evropi. Med drugo svetovno vojno jo je bombardiranje spremenilo v ruševine, ki so kot pomnik vojni ostale do padca železne zavese. Obnova se je začela šele leta 1994 in je bila končana leta 2005. Zelo velik vtis naredi nekaj blokov kupole, ki so jih pustili ležati za cerkvijo, tako, kot so padli ob bombardiranju.

Medtem, ko so gradnjo Frauenkirche omogočili meščani Dresdna, je katoliško cerkev sredi pretežno protestantskega mesta dal zgraditi kralj August Močni, ki si je prizadeval postati kralj Poljske, zaradi česar se je spreobrnil v katolicizem. Njegovi posmrtni ostanki počivajo v Krakowu, razen srca, ki je bilo prenešeno v Dresdensko katoliško cerkev. V tej pa je tudi grob njegovega sina, Augusta III Poljskega, ki je eden redkih poljskih kraljev, ki ni pokopan v Krakowu.

Blizu katoliške cerkve že od davnine stoji Dresdenski grad, rezidenca Saških kraljev. Mogočna zgradba je bila skozi stoletja zgrajena v renesančnem, baročnem in klasicističnem slogu.

Še malo zahodneje od gradu je znameniti Dresdenski Zwinger. To je impresivna baročna palača, ki je bila zgrajena na mestu dela nekdanje trdnjave in je služila kot razstavni prostor za različne umetnine. Tudi danes je deloma muzej, deloma prireditveni prostor in galerija. Tudi gradnjo Zwingerja je ukazal August Močni, pri njej pa je v začetku 18. st. sodelovala vrsta najboljših umetnikov.

Zwinger - osrednji paviljon

Zwinger

Laba in Augustusbrücke

Z naštetimi znamenitostmi, ki sva jih midva obiskala, seznam seveda še zdaleč ni izčrpan. Tu so še znamenita opera (Semperoper), mostovi čez Labo, parki, palače in številni muzeji. Prav tako je težko svetovati dober način ogleda mesta. Stari, zgodovinski del je pač treba prehoditi po dolgem in počez, potem pa je samo vprašanje, ali ostane še kaj časa za širšo okolico.

Parkirišče: 51.053694, 13.747790