Český Krumlov

8

Eno najlepših srednjeevropskih manjših mest. Njegov simbol je mogočen, barvit stolp, a ogleda vreden je tudi preostali grajski kompleks in celoten stari del mesta, ki leži ob zvijajoči se Vltavi.

Opis Krumlova

Stari del mesta je bil že zelo zgodaj vpisan na seznam dediščine UNESCA. Nastal je ob vznožju mogočnega gradu, ki so ga od leta 1240 naprej gradili plemiči družine Vitkovcev. Tam Vltava naredi nekaj slikovitih zavojev in ob njej je nastalo srednjeveško mesto. Po izumrtju Vitkovcev so grad dozidavali Rosenbergi. V 14. st. je bila večina prebivalcev nemško govorečih.Narodnostna struktura se je spremenila šele po 2. svetovni vojni.

Ogled mesta

Največ časa bomo zagotovo porabili za ogled mogočnega gradu, ki je za Hradčani drugi največji na Češkem, njegovih parkov in cerkve Sv. Vita. V gradu je tudi čudovito baročno grajsko gledališče, vsem na ogled pa znameniti barviti grajski stolp. Z gradu in iz njegovih parkov je tudi lep pogled na mesto in na Vltavo pod nami.

Po ogledu gradu se odpravimo še v staro mesto. To leži na polotoku Vltave. Z gradu vanj pridemo čez Lazebnický most, nato pa gremo na primer proti desni, ne čisto ob obali, pač pa po ulici z imenom Široká. Tako obkrožimo mesto do južnega dela, od tam pa zavijemo desno, na glavni trg, ki je sredi polotoka. Ogled drugih delov mesta, številnih muzejev, lokalov in umetnostnih galerij je nato stvar časa, ki ga imamo na voljo. Midva sva v Krumlovu prespala in tudi večerni sprehod ter vzdušje v neki restavraciji sta bila zelo prijetna.

Parkirišče: 48.814197, 14.318141.