Mosel

7

Ob vijugavi Mosel seveda lahko na različne načine potujemo. A vsaj na enem kraju se je vredno povzpeti na kakšno od imenitnih razgledišč, ki nudijo razkošen pogled na reko, ki vijuga skozi hribovito pokrajino.

Krajev, s katerih vidiš katerega od velikih okljukov, s katerimi Mosel naredi skoraj poln krog, je kar nekaj. Jaz sem našel eno takih razgledišč nad krajem Zell. Je pač ravno takrat bilo lepo vreme in se je bilo treba potruditi.

Dostop

Če s kolesom (ali z avtom) pelješ om Mosel navzdol, pred krajem Zell prideš do večjega krožišča. Tam je treba zaviti desno (po B 421, Kastellaunerstraße) in ji kar nekaj časa slediti v breg. Po kakih 150 m vzpona končno le dočakamo prvi odcep ozke cestice v levo in po njej skoraj vodoravno peljemo vso razdaljo nazaj, nad Zell. Že prvo razgledišče na ovinku ceste je imenitno (zgornja slika). Cestica pa gre okrog vogala še naprej in se kmalu začne spuščati proti središču Zella. Tako pripeljemo do pokopališča in slikovitega okroglega stolpa, od tam pa nas čaka smo še spust v prvo grapo in po njej levo navzdol do glavne ceste ob Mosel.

Razgledišče: 50.017644, 7.182653