Salse di Nirano

6

Zanimiva pokrajina "mini vulkančkov", ki pljujejo sivo blato - dovolj privlačna, da so jo zaščitili kot naravni rezervat. Podobnega geološkega pojava v Evropi ni daleč naokrog.

Naravni park

Mali naravni park Salse di Nirano se nahaja malo jugozahodno od Modene, že na obrobju Apeninov. Kraj je zanimiv zaradi simpatičnega geomorfološkega pojava, kakršnega ni menda vse tja do Sibirije. Poleg tega naravnega pojava je v parku tudi nekaj specifične flore in favne.

Od kod torej tam nenadoma "delujoči" vulkančki? Pravzaprav ne gre za prave vulkančke, saj tile pri Niranu ne bruhajo lave. Vsega skupaj so komaj nekaj metrov visoki, so pa iz blata. A prizori zato niso dosti manj zanimivi. V plitvi dolini se pretakajo podzemne vode, ki raztapljajo sivo blato. Hkrati se ogrejejo in nastanejo pritiski, ki silijo vodo navzgor, proti površju. Na mestu, kjer bruhne iz zemlje, nastane majhen krater, vulkanček pljuva vedno več blata in stožec počasi raste. Ob tako majhni moči seveda ne more zrasti prav visoko, saj ga hkrati odnašajo zunanje sile erozije (deževnica in veter). Vulkančki so pač toliko visoki, kolikor omogoča ravnovesje.

Ogled

Park si lahko ogledamo v manj kot eni uri, lahko pa zložnemu sprehodu namenimo tudi več časa. S parkirišča na vzhodni strani gremo do restavracije, od tam pa desno na območje parka. V času najinega obiska (bilo je pa zadnje dni oktobra 2013, izven turistične sezone), je bil vstop povsem prost. Dalo se je iti prav do vulkančkov, napisne table so prepovedovale le, da bi človek lezel nanje. Med celotnim obiskom tam nisva srečala niti enega človeka.

Parkirišče: 44.512484, 10.830923