Teurnia

4

Od velikega mesta danes na griču ob Dravi sicer ni kaj dosti videti, a lahko si ogledamo katero od muzejskih zbirk, na mestu samem pa se lahko sprehodimo do nekaterih zanimivih krajev.

https://farm1.staticflickr.com/685/31940805271_60983ededa_b.jpg

Teurnia

je bila antično mesto, ki so ga osnovali Stari Rimljani ob pomembni prometni povezavi s provinco Noricum. Glavno mesto te province je bilo sicer Virunum, a domnevajo, da je to prej podleglo navalu barbarskih plemen in da je za kratek čas njegovo vlogo nato prevzela Teurnia. V času največjega razcveta je menda v njej živelo okrog 30.000 ljudi.

Danes je kraj opuščen, v celoti ruralen. Je pa na griču več muzejskih objektov. Na severozahodni strani je spodaj ob cesti del muzeja, kjer je mogoče videti najlepše starorimske mozaike v Avstriji, zgoraj, na griču, pa je v bližini cerkve Sv. Petra v muzej preurejeno gospodarsko poslopje, zraven še ena zgradba, vzhodneje pa si je na gozdni jasi mogoče ogledati ostanke velike vile. V tej se prav lepo vidi, kako je imela urejeno talno ogrevanje.

Teurnia je bila že v 4. stoletju krščanska, kasneje je bila tudi sedež škofije. Današnja cerkev Sv. Petra pa je bila zgrajena v 14. stoletju. V njej so ogleda vredne gotske freske iz istega stoletja (okrog portala in v notranjosti) in tudi nekaj arhitekturnih elementov. Kasneje je bila cerkev prenovljena.

Ogled

V St. Peter in Holz se pripeljemo po lokalni cesti iz bližnjega Spittala, ali pa če z glavne ceste, ki pelje proti zahodu po dolini Drave, pred Lendorfom zavijemo levo in se malo vrnemo proti Dravi (proti severovzhodu). Dele muzeja lahko obiščemo peš ali pa se vmes prestavimo z avtom. Od muzejskega poslopja pri cerkvi ne pozabimo iti proti vzhodu na bližnjo jaso z ostanki vile!

Parkirišče: 46.917981, 13.240302