Grad Strmol

4

Danes je grad Strmol protokolarni objekt vlade republike Slovenije, v njem pa je tudi ugleden hotel. Okolica in sam grad sta lepo obnovljena in zato vredna obiska.

Zgodovina gradu

Menda grad izvira iz 13. stoletja, ko so se tam naselili vitezi Strmolski. Skozi stoletja je ohranil svoje slovensko ime in prvotno arhitekturno obliko in tako sodi med najstarejše in najbolj ohranjene gradove na Slovenskem. V njem je še vedno veliko dragocene opreme, s katero sta grad obogatila zadnja lastnika, zakonca Hribar. Ima pa grad tudi svojo žalostno zgodbo. Zakonca Hribar sta bila zelo premožna industrialca, ki ju je komunistični režim med vojno zverinsko umoril. Njune posmrtne ostanke so našli šele desetletja kasneje.

Ogled

H gradu pripeljemo s ceste, ki povezuje Visoko in Cerklje, med Češnjevkom in Dvorjami skrenemo proti severu.

Ogled gradu Strmol lahko povežemo z obiskom bližnjega samostana v Adergasu. Razdalje med njima je nekako 2 km, ob poti se lahko ustavimo še pri ribnikih Češnjevek.

Zanimiva je tudi naslednja malo daljša pohodna tura: Od gradu gremo v Adergas in od tam proti severu po dobro označeni poti gor k cerkvi Sv. Štefana. Na tistem kraju ljudje živijo že od neolitika naprej. Nato se bodisi skozi naselje Štefanja gora, ali po obronkih južno od njega, spustimo v Spodnjo Štefanjo goro, od tam pa proti jugu v območju gozdnatega grebena v vasi Grad in Dvorje. Iz njiju ves čas nekaj metrov nad nižino vodi markirana pot proti zahodu v Strmol. Za izlet rabimo nekako 3 h.

Nazadnje pa naj omenim še zelo lep krožni kolesarski izlet, ki poveže kraje Preddvor, Možjanca, Štefanja Gora, Grad, Strmol, Adergas in Olševek. Opisan je tukaj.

Parkirišče: 46.264973, 14.479024