Colmar

7

Večje mesto v Alzaciji, na vzhodnih obronkih Vogezov. Je prestolnica alzacijskega vina, znan pa je tudi po izredno lepo ohranjenem starem mestnem jedru, številnih arhitekturnih znamenitostih in dobrih muzejih.

"Male Benetke"

Opis in zgodovina

Zgodovina Colmarja je povsem podobna zgodovini celotne Alzacije. Mesto je bilo ustanovljeno v 9. st (prvič se omenja leta 823), nato je raslo skozi srednji vek, med prvimi sprejelo protestantizem, nato pa v 30-letni vojni za dve leti prišlo pod švedsko oblast. V naslednjih stoletjih sta si ga izmenjevali Francija in Nemčija, k sreči pa v kasnejših vojnah ni utrpelo večje škode.

Nedvomno najlepši del mesta je takoimenovana četrt "Little Venice", v južnem delu starega dela mesta. Ob kanalih rečice Lauch so bile včasih mesarije, barvalnice tekstila in ribarnice - vse, kar je zahtevalo, da se nesnaga odplakne. Danes je tam vse vzorno čisto, okrašeno z rožami in po kanalih se prevažajo turisti.

Preostanek starega dela mesta je proti severu, ob Grand Rue in naprej do cerkve Sv. Martina. Tam je vsaj ducat lepih, zgodovinskih hiš, nekaj trgov z vodnjaki, cerkev iz 13. st. pa je lepa gotska zgradba z nekaterimi kasnejšimi dodatki.

Ogled

Posebnih nasvetov glede ogleda ne bom dajal. Velja pa si vzeti dovolj časa za to, da se skozi živahno mesto v miru sprehodite, kje malo posedite in tako doživite sproščeno vzdušje, ki v mestu vlada. Od severa proti jugu je skozi stari del mesta kak kilometer, muzej Unterlinden pa je na primer še malo proti severozahodu.


Parkirišče: 48.076034, 7.361675