Roussillon

7

Slikovita vas in zanimiva pokrajina ob njej, oboje je svojevrsten simbol Provanse. To so kraji okre. Vse žari v rdečih, oranžnih in rjavih tonih. Sedaj, ko so okro prenehali kopati in odvažati, so celotno območje vzorno uredili za turističen obisk.

Vas Roussillon

Roussillon in okolica

Roussillon je vas v regijskem naravnem parku Luberon. Leži na geološko zanimivem pasu glinavcev, ki so zaradi primesi železovega oksida vseh mogočih barv - od rumene, preko oranžne do rdeče in rjave (tako, kot bližnji Rustrel). Zato so tu v preteklosti kopali okro in jo prodajali kot barvilo. Danes tehnologija nudi druge vire barvil, zato so z izkopavanjem okrog leta 1930 prenehali, hkrati pa so tudi zaščitili naravo. Danes okro prodajajo v ljubkih majhnih lončkih le še turistom. Okrog vasi je vse polno mest nekdanjih izkopov, proti jugovzhodu so v največjega od njih uredili turistično pot.

Sicer pa se kraj omenja že proti koncu 10. st., ko je tam stal manjši grad. Večji razcvet pa je Roussillon doživel na račun okre v zadnjih stoletjih. Danes je poleg kraja Gordes to najbolj turistično obiskan kraj v Luberonu in je tudi na uradnem seznamu najlepših vasi Francije.

Sredi vasi

Skale okre blizu vasi

Ogled

Parkirišče je malo jugovzhodno od vasi, tako da se odločimo ali bomo šli najprej v vas ali po "Sentier des Ocres" - "Poti okre". Vas ni velika, je pa lepo urejena in ponudi kar nekaj slikovitih prizorov. Seveda je fino če Roussillon obiščemo v sončnem vremenu, takrat okra zažari v vseh svojih barvah.

"Pot okre" pa ima krajšo (30 minut) in daljšo varianto (1 ura). S parkirišča oznakam sledimo proti jugovzhodu in kmalu se znajdemo v zelo lepi pokrajini. Na prvi pogled izgleda kot naravna, vendar se zavedajmo, da so tam 150 let kopali okro. Hodimo pod lepimi, barvitimi stenami, skozi gozdove, ki s svojim zelenilom predstavljajo lep kontrast rdečim tonom, daljša varianta poti nas kmalu pripelje pod visoke, rdeče stolpe. Na poti je tudi nekaj malega vzponov in sestopov, opremljena pa je z izčrpnimi razlagalnimi tablami.

Parkirišče: 43.901323, 5.294505