Verdon

9

Kanjon reke Verdon je nemara najbolj znamenit od vseh v Evropi. Na mogočnost kaže tudi njegovo francosko ime: Grand Canyon du Verdon. Zaradi čudovite reke tirkizne barve in zaradi apnenčastih skal, ki ga obdajajo, pa je tudi eden najlepših. Najlepše ga gotovo doživimo, če se spustimo po reki. Mi smo šli velik del peš. Če pa tudi to ne pride v poštev, po obeh straneh do izjemnih razgledišč pripeljejo tudi ceste.

Opis kanjona

V delu med krajema Castellane in Moustiers – Ste-Marie je kanjon dolg 25 km, globina pa dosega tudi do 700 m. Čeprav so kanjon raziskali precej pozno, šele v začetku 20. stoletja, je danes ena največjih turističnih znamenitosti Francije. K temu seveda pripomore tudi bližina Azurne obale. Prav gotovo si je kanjon najbolje ogledati iz čolna. Poleti na reki vidiš vse vrste plovil, od raftov, preko kajakov in kanujev, do majhnih desk za posameznike. Spust s kajaki po najzahtevnejšem delu kanjona je 5. stopnje in torej zahteva veliko znanja in izkušenj. Gre pa po kanjonu tudi peš pot, pravzaprav lahko naredimo več različnih tur, med katerimi je najbolj znana Le Sentier Martel, poimenovana v čast enemu prvih raziskovalcev Verdona. Območje Verdona je seveda primerno tudi za številne druge aktivnosti v naravi, od plezanja do kolesarjenja. Menda pa so veliki deli sten nad kanjonom zaradi naravovarstvenih razlogov zaprti za plezalce. Tako po južni, kot po severni strani kanjona gre panoramska cesta, ki vam skupaj z ogledom naravnih znamenitosti in slikovitih provansalskih mest lahko naredi izjemen izletniški dan.

Panoramska cesta

Ustje kanjona - izliv Verdona v jezero Sainte Croix

Spodnji del kanjona

Kot rečeno, gre ta tako po južni, kot tudi po severni strani kanjona. Če pripeljemo od spodaj, torej od ustja kanjona pri jezeru Sainte Croix, se cesta najprej s številnimi ovinki dvigne nekaj sto metrov nad levi breg kanjona. Nato gre v glavnem po robu, izpostavljena in razgledna, da je kaj. S številnih razgledišč so izjemni pogledi v globine, pa tudi v daljavo. Nato cesta po visokem mostu prečka rečico L'Artuby, slikoviti levi pritok Verdona. Kmalu za mostom je Balcons de la Mescla, nemara najimenitnejše od razgledišč (slika spodaj).

Potem se cesta oddalji id kanjona in šele po naslednji stranski dolini proti severu spet pripeljemo do Verdona. Tam je most čez reko, do Castellana, severnega izhodišča za turiste ni več daleč, lahko pa se obrnemo in se po desni strani kanjona spet vračamo ob toku reke navzdol. Pri Point Sublime se cesta prevcej približa vodi, nato pa se spet dvigne visoko na planoto severno od kanjona. Sredi te planote je La Palud-sur-Verdon. Tam smo daleč od kanjona, a na rob vodijo posamezne stranske cestice. Glavna cesta vodi čez planoto proti zahodu in tudi kmalu prpelje na rob kanjona. Tam je še nekaj razgledišč, nato pa se cesta spusti do jetera Sainte Croix.

Pot po kanjonu

Najbolj priporočljivo je, da v kanjon vstopimo pri Point Sublime, torej s severne ceste. S parkirišča gremo v zavojih dol k reki, nato pa nas pod velikanskimi previsi steza popelje ob reki navzdol. Hodimo ob reki, ponekod je kanjon kar širok in so ob vodi lepe loke, drugod je ozek, vseskozi pa so nad nami izredno visoke stene. Znane točke na poti imajo svoja imena. To so prehodi, grape, peščene plaže, velike votline in podobno. Ko se približamo kraju, kjer se v Verdon izliva L'Arrtuby, do tega mesta lahko naredimo dodatno pot na slikovito sotočje, lahko pa nadaljujemo čez Brèche Embert (vzpon in sestop) in naprej ob reki. Nekaj časa gre pot visoko nad reko, nato spet ob vodi, nazadnje pa pridemo do lepih peščenih plaž, kjer se kaže malo odpočiti in nameniti kakšno uro kopanju.

V nadaljevanju nas pot spet vodi ob reki in ker pohod že kar dolgo traja, se vedno bolj oziramo k izhodu iz kanjona. Dobra možnost je izstop k Châlet de la Maline, a tudi ta seveda pomeni, da bomo morali narediti 500 m višine. Skupaj s kopanjem in ogledovanjem bomo za to turo porabili več kot pol dneva, od koče la Maline pa se je potem seveda še treba vrniti k avtu, ki nas čaka pri Point Sublime. Sicer pa je to zelo lepa in pestra tura, nekaj prehodov čez strma in izpostavljena mesta je tudi zavarovanih. Zahtevnost: T3.

Parkirišče: Pointe Sublime: 43.790641, 6.400383