Conegliano

5

Lepo mesto na južnih obronkih Karnijskih Predalp.

Duomo - fasada s freskami

Razvoj mesta

Nastanku mesta je na eni strani botrovala bližina prometnih poti - danes leži zelo blizu prometne poti Belluno - Treviso - Benetke - na drugi strani pa ugodna, sončna lega na obronkih gričevja nad Beneško ravnino. Že v 10. st. je na griču stala utrdba škofov iz Belluna, njen izvoj je gotovo še precej starejši. Mesto pa se je hitreje razvilo v 12. st. V njem so se naselili številni rokodelci, okrog mesta pa je nastala tudi cela vrsta samostanov, ki jih lahko vidimo še danes. Je pa v tem stoletju mesto na krvav način tudi prešlo pod oblast Trevisa in v verski hierarhiji Ogleja. Novi oblastniki so mesto močno utrdili, s tem početjem so nadaljevali dve stoletji kasneje tudi Benečani. Razvoja mesta ni zaustavil niti poguben napad Madžarov, leta 1411.

Danes je Conegliano poleg drugih dejavnosti znan po vinarstvu, velik poudarek dajejo kakovosti in strogi kontroli porekla.

V starem delu mesta lahko vidimo številne lepe zgradbe. Za predel, kjer so te najbolj zgoščene, imajo domačini celo posebno ime - "Contrada Granda". Tam so številne cerkve in samostani, palače v beneškem slogu in lepe hiše. Zanimivi pa so tudi ostanki utrdb in seveda grad nad mestom (v njem je danes muzej). V okolici mesta je tudi še nekaj manj okrnjene narave.

Mestna hiša

Pred gledališčem

Ogled

Parkirati moramo južno od starega mestnega jedra pod hribom. Po prometnem delu mesta gremo torej mimo katoliške cerkve proti glavnemu vhodu v staro mesto, na drugi strani se znajdemo na lepem glavnem trgu. Z njega gre levo in desno ulica 20. septembra, ob kateri so tudi številne lepe zgradbe. Posebno znamenita je fasada glavne cerkve (Duomo), saj je poslikana z zanimivimi freskami. V smeri proti hribu je še nekaj ožjih ulic, nato pa se napotimo na grad. Lepa peš pot gre proti levi, mimo samostana Sv. Frančiška in cerkve Marije Snežne.

Pot z gradu

Grad

Parkirišče: 45.882274, 12.298938