Pienza

6

Zgodovinsko mesto v Toskani, jugovzhodno od Siene. Pokrajina okrog mesta je zelo lepa - tipično toskanska. Po mestu pa se bomo sprehodili v želji spoznati njegovo bogato zgodovinsko vlogo.

Pienza in njena zgodovina

Okrog leta 1300 je vas Corsignano prešla v last plemiške rodbine Piccolomini. Leta 1405 se je v vasi rodil renesančni humanist Enea Silvio Piccolomini, ki je kasneje postal papež Pij II. In mož je takoj dal svojo rodno vas prenoviti v skladu z ideali renesanse. To je prvi primer uveljavitve humanističnega planiranja urbanizma, ki se je kasneje precej razmahnilo. Gradnje so se začele leta 1459, Duomo je papež posvetil 1462, v novo zgrajeni palači je Pij II preživel veliko časa, kadar ni bil v Rimu, za škofe, ki so obiskovali papeža, je bila zgrajena Palazzo Vescovile, obnovljeni so bili samostani in zgrajenih tudi veliko posvetnih zgradb.

Danes je Pienza, skupaj s plodno dolino Orcia, na seznamu dediščine UNESCA.

Pred katedralo

Par na konjih, zanimiv, nenavadno ploščat kip v mestni hiši.

Ogled Pienze

Kljub pomenu, ki ga je mesto imelo, je patronat Pija II trajal le malo časa in zato tudi Pienza ni postala veliko mesta. Ogled prav hitro zaključimo, seveda, če se ne zadržimo dlje v muzejih ali kje drugje. S parkirišča gremo proti jugu, pregleden razpored ulic nas bo kmalu pripeljal na trg Pija II, ki je sredi mesta. Najlepše zgradbe so nanizane okrog njega in po vrsti si jih ogledamo. Nato nam ostane samo še sprehod po ulicah. Ne pozabimo pa iti po sončni terasi, ki gre nad južnim obrobjem mesta, še zlasti, če smo tam na primer ob sončnem zahodu (velika naslovna slika zgoraj). Sprehod je prav lep in s terase je zelo lep pogled čez dolino Orcia pod nami.

Pokrajina pri Pienzi

Parkirišče: 43.078216, 11.680415