Janez_Helena

Prešeravanje 2010: Janez Šter in Helena Nadižar

Kompozicija za čelo in klavir: Moje misli

Kompozicija za čelo in klavir z naslovom Moje misli - H. Nadižar.

Partitura

Moje misli govorijo same zase.

Za Arsov atelje smo poslušali recital Moje Misli, avtorice H. Nadižar.

Dne 19.2.2010.

Recenzija

Na deževni sobotni večer smo v sklopu prešeravanja 2010 botrovali recitalu H. Nadižar, ki je izvedla praizvedbo brezčasne kompozicije za čelo in klavir z naslovom Moje misli.

Recital je podrezal v različne struje in estetike in jih skozi aktualnost dogodka podvrgel svežemu miselnemu motrenju. V sebi nosi zanjo značilen humoren slog, ki veje iz same kompozicije in njene izvedbe, hkrati pa na luciden način pervertira dominantne relacije v klasični glasbi z rušenjem stereotipov med visokim in nizkim.

Nadižarjeva, ki se rada podaja v smer performansa, je tokrat naredila bizarno sestavo elementov, v kateri je bila "hauptstimme" morda smernica kompozicije, a ni bila od nje močnejša. Kompozicijo je gradila na nasprotjih nežnih, mediativnih trenutkov, stopnjevanih v mračnjaško atonalnost ter hektično razsekanost.

Gre za delo, ki črpa iz glasbenih klišejev, a jih od prvega trenutka dalje zavrača in presega.

Seveda je popolnoma jasno zakaj je kompozicijo odigrala kar sama. Sinestezije, ki smo je bili deležni, pač ni zmožen poustvariti nihče njenih sodobnikov.

Zaključek, ki navadno deluje kot racionalno vodilo in simbol urejenosti, je tu najbolj ironičen element in sam po sebi deluje izvenčasno: Kako je Nadižarjevi uspelo vplesti korono na tako pomembno mesto bodo verjetno dojeli in pojasnili šele naši zanamci!

Za Arsov Art atelje: Janez Šter.