Adergas - samostan Velesovo

3

Razen cerkve in okolice si v dominikanskem samostanskem kompleksu drugega ni mogoče ogledati.

Med Preddvorom in Cerkljami se nad Gorenjsko dviguje lepa tearasa, na kateri sta kraja Možjanca in Štefanja Gora. Terasa spada k pogorju Krvavca, ob njenem južnem vznožju pa je nekaj lepih krajev. V sončni kotlini je vas Adergas, v kateri stoji velik dominikananski samostanski kompleks. Ustanovljen je bil že leta 1238, leta 1471 so ga Turki močno poškodovali, nato pa je bil obnovljen v baročnem slugu. Obnovo vzhodnega krila je od 1732 naprej vodil ljubljanski stavbenik Gregor Maček, gradnjo cerkve od l. 1766 naprej Candido Zulliani, zahodno krilo samostana pa ni bilo nikoli zgrajeno. Poleg arhitekturnih posebnosti je ogleda vredna tudi skupina oltarnih podob, ki jih je v letih 1773-75 izdelal avstrijski slikar Johann Martin Kremser-Schmidt.

Ogled

K samostanu pripeljemo s ceste, ki povezuje Visoko in Cerklje. Pri Velesovem skrenemo proti severu v Adergas.

Ogled tega samostana lahko povežemo z obiskom bližnjega gradu Strmol. Razdalje med njima je nekako 2 km, ob poti se lahko ustavimo še pri ribnikih Češnjevek.

Čisto zanimiva je tudi naslednja malo daljša pohodna tura: Od samostana gremo proti severu in po dobro označeni poti gor k cerkvi Sv. Štefana. Na tistem kraju ljudje živijo že od neolitika naprej. Nato se bodisi skozi naselje Štefanja gora, ali po obronkih južno od njega, spustimo v Spodnjo Štefanjo goro, od tam pa proti jugu v območju gozdnatega grebena v vasi Grad in Dvorje. Iz njiju ves čas nekaj metrov nad nižino vodi markirana pot proti zahodu v Strmol. Za ta izlet rabimo nekako 3 h.

Nazadnje pa naj omenim še zelo lep krožni kolesarski izlet, ki poveže kraje Preddvor, Možjanca, Štefanja Gora, Grad, Strmol, Adergas in Olševek. Opisan je tukaj.

Parkirišče: 46.270909, 14.464708