Jezersko

6

Jezersko ima svoje ime še iz prastarih časov, ko je kotlino zapolnjevalo veliko jezero. Danes je to eden najlepših turističnih krajev Slovenije. Zaradi odmaknjenosti je kar precej samosvoj, po drugi strani pa razvojne težave pomenijo tudi še vedno lepo, neokrnjeno naravo.

Jezersko in njegove znamenitosti

Dokaz, da je bilo na Jezerskem nekoč jezero, je menda pri Ankovi kmetiji, kjer je še vedno mogoče videti kje so pritrjevali čolne in tudi ime kmetije naj bi prišlo od nemše besede »anker« - sidrišče. Staro izročilo pravi, da je voda odtekla po velikem potresu v 14. stoletju, prav tistem, ki je podrl velik del Dobrača. Današnje Planšarsko jezero ni ostanek nekdanjega velikega jezera, pač pa je umetnega izvora. Sicer pa je kraj od nekdaj bil pomembna točka na trgovski poti s Kranjske na Koroško, o starožitnosti kraja pričajo tudi stare freske v cerkvah Sv. Andreja in Sv. Ožbolta. Zgodovinsko so bili Jezerjani vedno bolj v stiku s Koroško, kot s Kranjsko in tudi deželna meja je bila nekoč globoko spodaj v dolini Kokre. V zadnjem času se domačini preživljajo s kmetijstvom, gozdarstvom, malo pa tudi s turizmom. Jezersko je pomembno izkodišče številnih planinskih tur, tako v Karavanke, kot v Kamniško-Savinjske Alpe.

Ogledi Jezerskega

Po turi ali pred njo si na Jezerskem lahko ogledamo številne zanimivosti. Lepe so že stare kmetije, na primer: Šenkova, Roblekova, Ankova, Makekova in druge. Ob nekaterih stojijo značilne koroške kašče. V Jenkovi kasarni in v Ankovi kmetiji sta etnološki zbirki. Ogleda vredne so cerkve: Sv. Andreja, stara in nova cerkva Sv. Ožbolta in Hubertusova kapela ob glavni cerkvi v Spodnjem Jezerskem. V Komatevri si lahko ogledamo nekdanji kamnolom lehnjaka in partizansko bolnico Krtino. Na sprehodu po samem Jezerskem lahko obiščemo jesenove drevorede, Planšarsko jezero in izvir Ankove mineralne vode. Malo daljši so izleti do obeh Ankovih slapov in do slapa Čedca v zatrepu Makekove Kočne. Še dlje je do ledenika pod Skuto, edinega v Kamniško-Savinjskih Alpah.

Parkirišče: 46.403924, 14.515081