Zemeljske piramide Ritten

7

Najbolj znamenita skupina zemeljskih piramid v Alpah. V grapi, lahko dostopni po turistični poti, je cel gozd rdečkastih stolpov s "klobuki".

Ritten

Zemeljske piramide so eden najlepših pojavov erozije. Vse vrste piramid imajo dve vrsti kamnine. Spodaj je mehka, za erozijo neodporna kamnina, kot je peščenjak, konglomerat in podobne vrste morenskega gradiva (drugod tudi vulkanski tuf itd.). Zaradi različnih starosti se njihova struktura lahko precej razlikuje, a vsem je značilno, da jih, ko pridejo na zemeljsko površje, erozijske sile kaj hitro začnejo razjedati. Če pa se na takem površju znajdejo tudi skalni bloki iz bolj čvrstih kamnin, na primer iz porfirja, granita, gnajsa in podobnih, ti ščitijo mehke kamnine pod njimi. Meteorne vode izpirajo okolico, steber in klobuk pa ostajata v popolnem ravnovesju in stolp postaja vedno višji. Seveda pa nič na tem svetu ni večno. Ko klobuk enkrat le pade dol, stolp kar hitro izgine (hitro po geoloških merilih, seveda).

Skupina Ritten

Ta je menda daleč naokrog najbolj znana (če ni celo najlepša v vsej Evropi). Zgornjo "razglednico" boste videli na številnih turističnih prospektih: Maria Saal, pod njo v grapi cel gozd rdečkasto obarvanih skalnih stolpov, v ozadju pa Dolomiti z mističnim Schlernom.

Dostop

Severno od Bolzana/Bozna je piramide mogoče videti na več območjih. Za ogled najlepših na visokogorsko planoto bodisi peljite z avtom, ali pa se iz Bolzana peljite z žičnico v Soprabolzano/Oberbozen, od tam pa z vlakom naprej v Collalbo/Klobenstein. Od tam je treba iti naprej še malo peš – do grape potoka Finsterbach. Pot na razgledno ploščad je lahka, vrnemo se po smeri pristopa.

Parkirišče: 46.548012, 11.470286