Alquézar

Alquézar

7

Eno najbolj slikovitih mestec na obronkih Pirenejev, nad kanjonom Rio Vero. Smo na severu nekdanjega arabskega ozemlja. Trdnjava oziroma grad (kar pomeni ime Al-Qasr) in citadela tvorita zanimiv srednjeveški kompleks visoko nad kanjonom Rio Vero.

Alquézar od zahoda

Opis mesta

Alquézar se je razvil okrog trdnjave iz 9. st. in cerkve Sv. Marije, ki je bila posvečena že daljnjega leta 1099. Trdnjava, ki stoji na strmem apnenčastem hribu visoko nar Rio Vero, je bila eden od zadnjih branikov krščanstva, branila je bližnje mesto Barbastro. Severno od mesta se nahaja naravni park Sierra y Cañones de Guara, v katerem so lepe možnosti za pohodne ture, kanjoning in plezanje, nedaleč stran je tudi območje številnih jam s predzgodovinskimi slikami. Vse to je pogojevalo odločitev za proglasitev mesta za nacionalni spomenik umetnostne zgodovine (1966) in za zaščito območja s strani UNESCA. Glavne značilnosti Alquézarja so: samo mesto s slikovitimi starimi hišami in ulicami, cerkvi in trdnjava.

Ogled mesta

V mesto se pripelješ od jugozahoda in tam je tudi veliko parkirišče, s katerega je najlepši pogled na Alquézar. To je torej prav dober začetek! Po glavni cesti se odpravimo proti mestu in ta nas kar hitro pripelje okrog severnega roba mesta na njegov severovzhodni rob, nad grapo Barranco de Payuala, onkraj katerega se dvigujejo slikovite apnenčaste stene.

Na ulici

Stene nad mestom

Po robu mesta nad grapo tako nadaljujemo do znamenite Colegiate de Santa María la Mayor, ki stoji na ozkem grebenu med grapo Payuala in kanjonom Rio Vero. Od cerkve je priporočljivo iti po peš poti še naprej proti vzhodu - nad kanjon Rio Vero, ki je z vrha videti prav divji. Pravzaprav se od cerkve v kanjon spusti slikovita peš pot, ki v eni uri ponudi ogled kanjona, nekaterih votlin ob njem, nato pa gre dol do mosta Fuentebaños in nazaj gor v mesto. A midva po tej poti nisva šla.

Colegiata de Santa María la Mayor (levo)

Atrij samostana

Bogate slikarije

Rio Vero

Sedaj pa se lahko odpravimo nazaj v mesto in gremo gor na grad. S tega je lep razgled po okolici, zanimiva pa je tudi sama srednjeveška utrdba.

Urejeno za turiste

Razgled iz citadele

Alquézar torej ni veliko mesto in ostane nam še mekaj časa za ogled okolice. Ta bo seveda tudi odvisen od časa, ki ga imamo na voljo. Naravni park severno od mesta nudi številne možnosti za pohodne ture, ali pa samo za ogled katerega od kanjonov z malo brodenja po vodi. Izlet v okolici mesta smo že omenili, midva pa sva šla pogledat samo še "stari rimski most".

Parkirišče: 42.169577, 0.021585