Gradine

5

Danes fantastično razgledišče z najlepšim pogledom na Limski zaliv, do antike pa eno od številnih utrjenih naselij na gričih Istre.

Kolikokrat smo se peljali po glavni cesti od Vrsarja proti Rovinju (ali obratno), mimo slikovitega konca Limskega zaliva, pa nikoli se nismo potrudili gor na Gradine. Ja, turistom že razgledni stolp ob cesti ponuja pogled na zaliv. A ta ni nič v primerjavi z razgledom, ki ga imamo z Gradin. Pa še v mislih se lahko prestavimo za več kot 2000 let v preteklost. Takrat so ljudje na tem mestu imeli hiše in so se zjutraj zbujali ob pogledu na zaliv. Danes je začuda na tistem razglednem robu vse opuščeno.

Opis

Gradišče nad Limskim zalivom je stalo na izrednem mestu. Seveda so bila v bližnji okolici še številna druga. Nasproti, onkraj Limske doline je bilo gradišče na griču, kjer je danes samo cerkvica Sv. Martina. Severozahodno, že proč od zaliva in v smeri proti Vrsarju, stoji še danes precej opuščen zaselek Gradina. In številna druga gradišča so bila povsod okrog Limske doline in širše. Naše gradišče je stalo na razglednem robu, ki je nudil izvrsten nadzor nad dogajanji ob Limskem zalivu. Tam mimo je šla pomembna trgovska pot. Na dve strani rob precej strmo pada proti dolinam in dovolj je bilo, da so gradišče utrdili z obrambnim zidom na drugih dveh straneh. Arheologi so na tem kraju odkrili grobove in artefakte (lončevino) iz obdobja od 11. st. do 8. st. pred našim štetjem (bronasta in železna doba), obstajajo dokazi, da se je na gradišču živelo vse do antike. Danes poleg izravnanih teras, na katerih slutiš, da so stale hiše, ni tam več videti ničesar. Proti vzhodu se enostavno nadaljujejo kraški travniki, čeprav zračni posnetki kažejo pravilne geometrijske vzorce terena.

Pristop

Z vzhoda je pristop enostaven, a morali bi najprej priti v zaselek Jural, za katerega pač še nihče ni slišal. Ker pa gre glavna cesta tik pod Gradinami, priporočam, da parkirate ob njej (koordinate spodaj) in nato poiščete stezico, ki s cestnega ovinka zagrize v strmino. Nekaj strmih zavojev ob vedno lepših razgledih in že boste dosegli razgleden vršni rob! Nato se samo še spregodite ob njem proti vzhodu.

Parkirišče: 45.133525, 13.736302