Moustiers-Sainte-Marie

7

To je ena najlepših vasi Francije. Leži ob zahodnem vhodu v kanjon Verdon, na terasah v stranski grapi, po kateri teče potok, ki že stoletja oživlja kraj. Moustiers je znan po lončarstvu in keramiki (faïence).

Pogled na vas z vrha, od zgornje cerkve

Prihod v Moustiers

Pogled iz cerkve na trg

Opis Moustiersa

Karakterističen pogled na vas je od spodaj, iz smeri pristopa vanjo. Dviguje se na strmih skalnatih terasah, stisnjena v divjo grapo, nad njo se dvigujejo visoke skalnate pečine. Na modrem nebu boste opazili tudi bleščanje zlate zvezde, ki visi na 225 m dolgi verigi sredi soteske. O njej govori stara legenda. med križarsko vojno naj bi vitez Bozon de Blacas padel Saracenom v ujetništvo. Zaobljubil se je nad svojo domačo vas obesiti zvezdo, če se kdaj vrne. A nihče ne ve kdo je tam prvi obesil zvezdo.

Kraj je naseljen že od prazgodovine. V srednjem veku se je razvil okrog cerkva in samostanov, ki so najstarejši. Sedanja glavna cerkev je iz 14. st., kapela v skalah nad vasjo, pri manjšem samostanu pa iz 12. st. Srednjeveška vas je v veliki meri ohranila svoj videz.

Stopnice h kapeli Notre Dame

La chapelle Notre-Dame-de-Beauvoir

Ogled vasi

Parkiramo južno od vasi in se ob potoku napotimo proti severovzhodu. Ko pridemo do prvega mostu, lahko gremo levo čezenj in v središča vasi, lahko pa gremo ob slikovitem potoku še malo naprej in ga prečkamo bolj zgoraj. Kakorkoli že, pridemo na Place de l'église, ki ga lepo vidimo na zgornji sliki. Blizu je tudi turistični urad. Sedaj si velja ogledati staro cerkev in vas, potem pa je prav zabavno iti po stopnišču še malo v breg, k zgornji, še starejši romanski cerkvi. S terase pred njo je prav lep razgled. Na povratku gremo lahko spet čez potok in v del vasi na levem bregu, kjer sta mestna hiša in muzej faïence. Še malo naprej je tudi stara kapela Sv. Ane.

V grapi za vasjo

Povratek od kapele v vas

Parkirišče: 43.845361, 6.218116