Siena

8

Siena je za Firencami drugo največje in drugo najbolj znamenito mesto Toskane. V mestu je nakopičenih ogromno znamenitosti, a katedrale, palače in galerije so še kje drugje, tako lepega trga, kot je Piazza del Campo pa zlepa ne najdeš.

Piazza del Campo, spodaj pogled na trg s stolpa Torre del Mangia

Zgodovina

Staro Etruščansko mesto je sicer skozi antiko prineslo s seboj nekaj legend, a posebno pomembno ni bilo nikoli, saj je ležalo stran od vseh pomembnih prometnic. Šele Langobardi so zaradi bizantinske nevarnosti glavno prometnico proti Rimu speljali skozi Sieno in takrat se je začel tudi veliki razcvet mesta. V srednjem veku je bilo središče samostojne republike, ki je bila v nenehnih sporih s sosednjimi, močnejšimi Firencami. Te so slednjič v regiji prevladale, ostanki republike Siene so preživeli v nekaterih sosednjih mestih do 16. st.

Znamenitosti

V mestu jih je vse polno, a na prvem mestu želim izpostaviti izjemni osrednji trg - Piazza del Campo. Prostran, v obliki školjke, rahlo nagnjen, da se k "nogi" školjke, kjer stoji znamenita Palazzo Publico, stekajo vode. Po trgu posedajo in se sprehajajo številni obiskovalci, zares dren pa je na njem takrat, ko priredijo znamenito konjsko dirko Palio. Takrat ne moreš blizu, vstopnice za mesta, od koder sploh vidiš kaj dogajanja, so razprodane že mesece pred prireditvijo. Poleg arhitektonske ubranosti k lepoti trga pripomorejo lepe palače, ki ga obdajajo. Večinoma so v siensko rjavi barvi, z živahnimi, lepo okrašenimi okni. Nad trg se dviguje neznansko visoki in vitki stolp - Torre del Mangia. Nanj se je vsekakor vredno povzpeti, saj z njega vidiš celotno mesto kakor iz letala - potem, ko umiriš sapo od napornega vzpona, seveda.

Piazza del Campo seveda ni edina znamenitost. Velja se sprehoditi po celotni širši okolici, torej prečesati stari, zgodovinski del mesta. Pri tem vsekakor obiščimo katedralo, ki je mogočna, zelo lepa zgradba, v kateri je vse polno vrhunskih umetniških del. Samo mislimo si lahko kakšna bi šele bila, če bi bili meščani sposobni uresničiti prvotni načrt, po katerem naj bi nastalo največje svetišče na svetu.

Siena s stolpa Torre del Mangia

Torre del Mangia

Siena, katedrala

Številne preostale cerkve so tudi še vredne obiska. Morda velja izpostaviti baziliko San Domenico, v kateri so na ogled posmrtni ostanki vplivne svetnice iz Siene - sv. Katarine.

Ogled mesta

Nikoli ne bom pozabil, kako me je na Piazzo del Campo pripeljala Jasmina, ki je bila tam že enkrat prej. Čeprav sva parkirala na drugi strani, se je skrbno izogibala, da bi me na trg pripeljala naravnost. Mislim, da ga je obšla po severni strani in potem sva se mu približala nekako od bazilike San Domenico, torej od severozahoda. Jaz sem že hotel zaviti po prvem prehodu na trg, pa mi ni pustila in me je nanj pripelja šele skozi drugi prehod, nekje v bližini znamenitega vodnjaka Fonte Gaia. Vtis je bil izreden! Naenkrat se vsa tista lepota razgrne pred teboj.

Fonte Gaia

Na trgu del Campo si ogledamo vodnjak Fonte Gaia, trg seveda obhodimo okrog in okrog, gremo v atrij Palazzo Publico, pa nemara tudi na stolp Torre del Mangio. Če gremo skozi prehod na jugovzhodno stran, je s stare tržnice lep pogled na celoten kompleks mestne hiše.

Pohod po mestu naredimo v poljubnih smereh. Duomo je dokaj blizu trga - v smeri proti jugozahodu, San Domenico pa že malo bolj oddaljen - v smeri proti severozahodu.

Katedrala - znamenita prižnica (avtor: Nicolo Pisano)

Piccolominijeva knjižnica (Pinturicchiove freske in Tri gracije)

Parkirišče: 43.313350, 11.333308