Pieve di San Floriano

4

Ena od številnih karnijskih cerkva, ki stoji na tisočletnih temeljih. Lepo se jo vidi, ko pelješ iz Tolmezza po glavni dolini proti severu, a mi bomo k njej prišli iz druge strani.

Ko se vozimo iz Tolmezza po dolini proti severu, nam na desni kmalu pritegne pozornost pogled na cerkvico, ki stoji na razglednem hribu, silno visoko nad dolino. Bi pa že moral kaj več vedeti o njej, da bi se gor odpravil prav iz doline! A Pieve di San Floriano ima svoj naraven dostop z druge strani, iz lepe vasi Illegio. Tukaj bom na kratko opisal oba kraja.

Illegio

Te lepe vasi se pravzaprav od nikoder ne vidi - razen nemara z nekaterih sosednjih hribov. Leži na terasi severovzhodno od Tolmezza in iz tega mesta gre v vas tudi edina cesta. Na planoti je bilo naselje že v času Starih Rimljanov. Danes je vas izhodišče za ture na sosednje vrhove, živi pa tudi od turizma in prirejanja umetniških razstav. Sprehod po vasi je čisto prijeten, zlasti si velja ogledati vrsto starih mlinov, ki so nanizani ob potočku ki teče po sredi vasi. Mulin dal Flec je iz 16. st., Mulin dal Ross (še deluje) pa iz 17. st.

Pieve di San Floriano

Cerkev San Floriana stoji na strmem, 750 m visokem hribu, kakih 30 minut hoje severozahodno od Illegia. Zgradba je pravi zgled srednjeveške lepote. Prva cerkev je bila zgrajena že v 9. st., kasneje je bila prenovljena. Kraj je lep že sam po sebi, odlikuje pa se tudi po fantastičnem razgledu po Karniji in s svojo zgodovinsko pomembnostjo. Zadnja arheološka izkopavanja namreč izpričujejo, da so na kraju sedanje cerkve nekoč stali: paleokrščanska cerkev San Paola (4. stoletje), utrdba Langobardov, manjša karolinška cerkev, razvidni pa so tudi ostanki hiš srednjeveškega kaštela. Videti je, da je bilo v antiki in zgodnjem srednjem veku na kraju, kjer danes stoji osamljena cerkev, utrjeno višinsko naselje.

Dostop

Pohodna tura iz Illegia k San Florianu je kratka in prijetna. Ozka cestica te najprej popelje iz vasi, nato pa severno od Illegia kmalu konča. Od tam se starodavna pot najprej spusti k potoku, ga prečka čez slikovit most, namenjen samo pešcem, nato pa se na drugi strani spet vzpne na pašnike, imenovane Mulins. Čeznje in skozi gozd se pot nadaljuje še malo navkreber, nato pa po nekako četrt ure spet pridemo iz gozda. Pred nami je na večjem, travnatem hribu cerkev San Floriana (velika naslovna slika zgoraj) in kmalu s terase pred njo lahko uživamo v razgledu in čarih kraja.

Na poti k San Florianu

Razgled po Karniji

K cerkvi pa seveda pripelje pot tudi z druge strani, iz doline rečice But. Izhodišče za turo je kraj Imponzo.


Parkirišče: 46.428503, 13.054897