Muzac

Mužac

(Moggio Udinese)

4

Danes provincialno mestece nad Železno dolino, v izteku Val Aupe, je bilo nekoč celo sedež opatije. Najlepši del zgodovinskega kompleksa je okrog benediktinskega samostana.

Ko se vozimo po hitri cesti po Železni dolini, se Mužac vedno lepo predstavi (slika spodaj). Nad desnim bregom Bele, v izteku doline Aupe, je od mesteca videti v glavnem samo opatijo San Gallo. Ko ga obiščemo, najlepše je po kakšnem planinskem izletu v gore njegovega zaledja, imamo torej v glavnem v mislih njegovo zgodovino. Sicer pa - zakaj se ne bi kdaj namesto po Železni dolini peljali od Mužaca do Pontebbe po dolini Aupe (čez prelaz Cheresciatis)?

Zgodovina Mužaca

V času starorimskega imperija je bil na območju Mužaca kaštel ali pa vsaj utrdba ob pomembni cesti iz Ogleja v Norik. V 12. st. je oglejski patriarh dal ustanoviti v Mužacu benediktinski samostan, pripadajoča cerkev pa je bila posvečena Sv. Gallu. Samostan je imel številne posesti (146), največji razcvet pa je doživel v 14. st. Z letom 1420 opatija preide v last Beneške republike, konec 18. st. pa opatija postane navadna farna cerkev.

Ogled

Samostanski kompleks ima staro patino in je lepo obnovljen (močno ga je prizadel potres leta 1976). Poleg sprehoda po njem je ogleda vredna tudi cerkev (kovan lestenec, lesen križ iz 15. st.) in samostojno stoječi stolp, v katerem je pogosto kakšna umetniška razstava.

Parkirišče: 46.404976, 13.187511